AKTUELNO

Nakon zasedanja Gradskog štaba za vanredne situacije, donete su mere da novosadska "Ciklonizacija", JKP "Stan" i JKP "Gradsko zelenilo" istog dana počnu i sa dezinfekcijom ulaza stambenih zgrada (ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi). Reč je o širem setu mera koje Grad Novi Sad koordinira u cilju zaštite zdravlja građana i sprečavanju širenja korona virusa, a specijalizovane ekipe su tokom dana izvodile tretmane u zgradama na Podbari i u Starom gradu. Narednih dana, sistematska akcija će se širiti od centra grada prema obodima.

Sprovedeni tretmani dezinfekcije biće propisno obeleženi u cilju obaveštenja na svakom ulazu objekta kolektivnog stanovanja. Tretmani dezinfekcije nisu opasni po stanare zgrada nakon izvođenja. U narednom periodu nakon završetka Podbare i Starog Grada ekipe operativaca bice usmeravane na ostale delove grada: Limane, Grbavicu, Adamovićevo naselje, Rotkvariju, Telep, Satelit, Novo naselje, Banatić, Detelinaru, Klisu …

Akcija dezinfekcije će se širiti od centra grada prema obodima, kažu u "Ciklonizaciji“ za Tanjug.

“Preporučujemo stambenim zajednicama da bez obzira na naše mere, dogovore sa preduzećima ili pojedincima koje im održavaju higijenu ulaza, što češću dezinfekciju površina sa kojima su građani u stalnom kontaktu, a to su kvake, držači, ograde, prekidači i slično”, kaže portparol Ciklonizacije Dario Aćimović.

Napominje se da je reč o dodatnim merama zaštite i da građani nikako ne smeju da prestanu sa primenom već preporučenih higijenskih i sanitarnih mera samozaštite i prevencije koje treba da prekinu širenje korona virusa.

Podsećamo da je u okviru ovih dodatnih preventivnih mera, "Ciklonizacija" još tokom vikenda uvela rad i u trećoj smeni i počela redovnu dezinfekciju svih autobusa JGSP "Novi Sad" koji se koriste.

"Tokom vikenda, a u okviru dodatnih preventivnih mera, Ciklonizacija je uvela rad i u trećoj smeni i počela redovnu dezinfekciju svih autobusa GSP-a i preko 50 osnovnih i srednjih državnih škola, a tretmani dezinfekcije svakodnevno se izvode u nizu javnih objekata. Dezinfekcija se izvodi i u poslovnicama Informatike i drugih javnih preduzeća, prostorima svih gradskih uprava, kao i zgradama sudova, pravobranilaštva, u Skupštini grada, Gradskoj kući, prostorijama matičara, inspekcija, robnih rezervi", kaže Aćimović.

Objašnjava da tretmane izvode dezificijensom koji deluje na sve tipove virusa, bakterija i gljivica. Dezificijens se aplicira ručnim pumpama, električnim i motornim aerosol generatorima i leđnim motornim prskalicama.

On napominje da imaju dovoljno ekipa, da su uvećali broj ljudi na terenu, te da su im u ispomoć stigli radnici Gradskog zelenila i "Stan“-a, koji su obučeni da obavljaju dezinfekciju. Ti radnici, kaže Aćimović, pomažu pre svega za ulaze zgrada.

Tretmani dezinfekcije svakodnevno se izvode i u nizu javnih objekata. Dezinfekcija se svakodnevno izvodi i u poslovnicama "Informatike" i drugih javnih preduzeća, prostorima svih gradskih uprava, kao i zgradama sudova, pravobranilaštva, u Skupštini grada, Gradskoj kući, prostorijama matičara, inspekcija, robnih rezervi.

Tretmani se izvode dezificijensom koji deluje na sve tipove virusa, bakterija i gljivica. Dezificijens se aplicira ručnim pumpama, električnim i motornim aerosol generatorima i leđnim motornim prskalicama, a u akciji dezinfekcije ulaza stambenih zgrada pored operativca "Ciklonizacije", učestvuju i timovi obučenih operativaca JKP "Stan" i JKP "Gradsko zelenilo".

"Pratili smo epidemiološku situaciju u svetu i Evropi i u prethodnim mesecima obezbedili dodatne količine preparata za dezinfekciju. Nabavljena je i dovoljna količina zaštitnih odela, maski, rukavica i naočara za sve operativce. Naši stručnjaci u saradnji sa gradskom upravom, prate stanje sa epidemijom i ukoliko bude potrebe primenjivaćemo i nove mere koje preporuče epidemiolozi", kaže Aćimović.

On apeluje na građane koji zakazuju tretmane deratizacije i dezinsekcije u svojim stanovima, da se tokom epidemije pridržavaju preporuka ponašanja koje će dobiti od stručnjaka "Ciklonizacije" u Call centru.

Pridržavanje tog protokola štiti od prenošenja virusa i same građane, ali i operativce "Ciklonizacije".

Takođe, 16. marta, ekipe su tretirale autobuska stajališta na teritoriji Grada Novog Sada i Međumesnu autobusku stanicu, dok je od juče uveče počelo tretiranje i objekta Železničke stanice. Ekipe će ove objekte nastaviti kontinuirano da tretiraju.

Mere će biti na snazi sve dok za tim bude bilo potrebe.

#Novi Sad

#koronavirus

'