AKTUELNO

Advokat Goran Petronijević naglasio je da propisane mere Vlade Srbije niko nije doneo na svoju ruku, već da su one donete na osnovu znanja stručnjaka i da se ne smeju kršiti.

Govoreći o vanrednom stanju, Petronijević je istakao da ono traje do 90 dana, ali da se može i produžiti na još 90 dana.

Nadležnost za proglašenje vanrednog stanja imaju predsednik Republike, predsednica Vlade i predsednica Skupštine.

To su one situacije u kojima dođe do ugrožavanje države i stanovništva jedne države, kao što je ova situacija - rekao je Petronijević za Pink.

Kaže i ljudi česti mešaju vanredno stanje sa vanrednom situacijom, ali da je ona nešto "blaža varinata".

Foto: TV Pink Printscreen

-Vanredna situacija je blaži oblik, i karakterističan je za određene terotorije, gradove, i uvodi se usled drugih poremećaja zbog recimo zemljotresa, poplava, terorističkih akata... - rekao je Petronijević.

Treći stadijum ograničenja je, dodaje, u vreme kada je država napoadnuta a to je ratno stanje.

Petronijević kaže da postoje krivična dela za koja se sada može suditi iako sudovi i tužilaštva ne rade.

-Članovi 248 i 249 upravo propisuju dela za nepoštovanje propisa zdravstvenih mera koje se propišu za vreme vanrednog stanja, a imajući u vidu konkretno da je ovde uzrok vanrednog stanja upravo pandemija odnosno epidemija svaki građanin je obavezan da se toga pridržava - istakao je on.

-Mi kršimo te mere i kažemo da je preporuka, ne to je obaveza, jer su sve mere donete na osnovu znanja stručnjaka, to niko nije doneo na svoju ruku - ističe Petronijević.

Kako je objasnio, vanrednim stanjem, kao i policijskim časom se umanjuju ljudska prava na slobodu kretanja i komunikacija, ali dodaje da je to u ovakvim situacijama dozvoljeno.

#Vlada Srbije

#mere

#vanredno stanje

'