AKTUELNO

Širok je obim posla koji radi Vojska Srbje od kada je uvedeno vanredno stanje u Srbiji zbog epidemije korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Alekandar Vulin, navodeći da VS obezbeđuje objekte za izolaciju - karantine, migrantske kampove, a pomaže MUP-u i na granicama.

Vulin je za Javni servis kazao da 30.000 vonjnika, koliko je određeno da brine o karantinima je sasvim dovojan broj ukoliko i građani shvate i ponašaju se u skladu sa tim da vode računa o sebi i svojim bližnjima.

"Ali, ako ne budemo poštovali mere i vodili računa o sebi i drugima, onda ni tri miliona vojnika nije dovoljno", istakao je ministar.

Govoreći o karantinu koji je napravljen na beogradskom Sajmu, Vulin kaže da se tamo još uvek radi, kao i da će osim kreveta biće kaseta gde mogu da se odlože stvari, paravana, televizora... i dodaje da se javja i veliki broj preduzeća koja hoće da pomognu i koja su nudila svoje proizvode kako bi građanima, koji možda budu tamo smešteni, bilo udobnije.

"To nije hotel, da se razumemo, i ne može da bude da hotel. Tamo postoje pravila. Ako mislimo da smo tu da uživamo, ne, tu smo da se lečimo", kaže Vulin.

Navodi da Vojska obezbeđuje i objekte izolacije Morovič, Subotica, Vojna gimnazija, hotel Soleks, Lepenka na Fruškoj Gori.

Vrlo smo fleksibilni, kaže Vulin i dodaje da ne znači da će ti objekti u kojima je oko 1.000 ležajeva trajati do kraja krize.

Govoreći o slučaju u Kragujevcu, ministar odbrane kaže da je Vojska reagovala u skladu sa pravilima u vanrednom stanju i objasnio da je čovek pokusao da pobegne iz izolacije, strguo masku i možda na taj način zarazio dva medicinska radnika i vojnika.

"Naravno da smo primenili fizičku silu i da je savladan, a nisam siguran da neće proći sa velikom zatvorskom kaznom", kazao je Vulin.

Govoreći o Pirotu i Požarevcu gde je za 96 ljudi tužilac zatražio kazne tri godine zatvora, Vulin navodi da su to objekti koji su pod ingerencijom Ministartsva pravde i apeluje na sudove da u takvim slučajevima ne odugovlače.

"Moramo poslati poruku da se ne sme ugrožavati ničiji život", naveo je Vulin.

Kada je u pitanju angažovanje Vojske na granicama, Vulin kaže da pomažu MUP-u, obezbeđuje i one koji su zatvoreni, odnosno nisu u funkciji.

Situacija je mirna, preuzeli smo i migrantske kampove o kojima moramo da brinemo, jako je širok obim posla koji radi VS, ali ponosan sam što svako jutro vrhovnom komandantu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mogu da kažem da je sve ispunjeno", kaže Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Vojska Srbije

#koronavirus

'