AKTUELNO

Verica Jovanović direktorka Instituta za Javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” za Nacionalni dnevnik TV Pink kaže da država i krizni štabovi preduzimaju sve mere koje su potrebne u borbi sa koronavirusom u Srbiji.

-Sve mere koje se primenjuju, primenjuju se kako bi se broj zaraženih koronavirusomsmanjio. Upravo te mere koje su sprovedene utiču da taj broj ne bude vremenomvisok i da ne dođe do velikog porasta – rekla je Jovanović.

Kaže da se prema stručnim podacima očekuje porast obolelih u petoj i šestoj nedelji, i da je oprez i pridržavanje mera u tom periodu jako važan.

-Trenutno smo u četvrtoj nedelji i porast obolelih koji se video danas i tokom prethodnih dana to i pokazuje. Pošto znamo da se virus širi, mere koje se prmenjuju treba da budu rizgoroznije I da na taj način ne dozvolimo veliki porast obolelih  – ističe ona i apleuje na građane da maksimalnoizbegavaju kontakt i ostanu kod kuće.

-Medicinska sturka apeluje na sve da se ove mere koje su uvedene poštuju maksimalno. Ne znamo ko je zaražen zato je važno da svi vode računa – ponovila je Jovanović.

Istakla je da je do sada na teritoriji Srbije testirano 2.086 ljudi, a da je potvrđeno dada COVID-19 ima 659. Podsetila je da je u poslednjih 24 sata registorvano 131osoba obolela od koronavirusa.

-Skoro polovina potvrđenih slučaja je u bolnci, a za sada imamo 10 smrtnih slučaja –rekla je ona.

Prema njenim rečima, zdravstveni sistem može da izdrži bitnku sa koronavirusom.

-MI smo u epidemiji, svet u padnemiji, spremni smo da se suočimo sa svim. Na svimaktivnostima se radi i to 24 sata. Ovo je ozbiljna infekcija i zahteva kolektivnu odgovornost – rekla je ona.

Kineski stručnjaci predviđaju da može da se očekuje da se COVID 19 za mesec dana stavi pod kontrolu, a Jovanović dodaje i da su upravo stručnjaci iz Kine do velikepomoći Srbiji u ovoj brobi.

-Oni su još uvek tu, i pomažu nam u borbi i sprečavanju širanja infekcija. Njiova iskustva primenjujemo – rekla je ona.Jovanović takođe kaže da su najproblematčniji pacijenti sa hroničnim oboljenjima.

-U 90 odsto slučajeva pacijenti prođu bez komlikacija, problem su ljudi sa hroničnimoboljenjem. Zbog toga su važnemere opreza. Imamo dosta pacijenata koji sunakućnom lečenju – kaže.

Ocenila je da krizni štabovi rade sve vreme I da je ishod stanja rezultat rada tihštabova. 

#koronavirus

'