AKTUELNO

Direktorka Kliničkog centra Vojvodina dr Edita Stokić osvrnula se na lažnu vest o nedostatku opreme u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog čijeg objavljivanja je privedena, a ubrzo i puštena neodgovorna novinarka nova.rs Ana Lalić.

Dr Stokić navodi da je do širenja ove dezinformacije pre svega došlo do elementarnog nepoznavanja materije autora lažne vesti, te da je KCV sasvim dobro i na vreme snabdeven lekovima, sanitetskim materijalom i zaštitnom opremom.

- Još u januaru, pre početka epidemije virusa korona, a imajući u vidu informacije iz Kine i Italije KCV je nabavio dovoljnu količinu opreme a od kada je epidemija počela kod nas, klinika se iz dana u dan snabdeva lekovima, sanitetskim materijalom i zaštitnom opremom za normalno funkcionisanje i nesmetan rad. Do ove neprijatne situacije sa apsolutno neistinitom informacijom o stanju u našoj klinici došlo je očigledno zbog nerazumevanja procedura i algoritama koji se moraju poštovati prilikom lečenja kovid pozitivnih, a koji kod kovid negativnih. Ne možete u skafanderu lečiti pacijenta s hipertenzijom, negativnog na koronu da biste nekom dokazali da imate opremu. Uostalom, i Ministarstvo zdravlja ima jasne preporuke o racionalnoj upotrebi zastitne opreme u zavisnosti od aktivnosti - kaže direktorka KCV.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ona upozorava da svako širenje lažnih vesti u vanrednom stanju gde se lekari bore za živote ljudi dodatno stvara nepotreban strah i paniku kod građana.

- Svi smo se školovali da se bavimo svojim poslom. Kao što mi lekari poštujemo Hipokratovu zakletvu i zdravlje pacijenta nam je svetinja, tako očekujem od novinara socijalnu odgovornost i profesionalizam. Na klinici imamo korona centar u kome lekari 24 sata spašavaju živote obolelih. Kad završe smenu i skinu skafandere bukvalno su po kilogram lakši od znoja koji su bukvalno prolili boreći se za pacijente. I onda neko objavi ovako nešto...Ali, mi nastavljamo da radimo kao i dosad, predano i odgovorno i ništa nas neće zaustaviti - poručuje dr Stokić.

Podsetimo, neodgovorna novinarka je u svom tekstu između ostalog navela i da specijalisti rade bez maske, kape i mantila, kao i da se na različitim odeljenjima uopšte ne poštuju protokoli o zaštiti zaposlenih i pacijenata. Iz ovoga se očigledno vidi da je lagala.

Foto: Printscreen YouTube/Прес биро Покрајинске владе

Prema pregledu stanja zaliha KC Vojvodine na dan 2. aprila 2020. godine jasno se vidi da ima 6.210 zaštitnih maski, zatim 14.502 FFP2 maske, kao i 254.450 komada zaštitnih rukavica, 68.040 kaljača, 726 vizira, 2.150 zaštitnih odela...

Takođe, prema pregledu stanja zaliha iz distributivnog magacina KC Vojvodina na dan 2. aprila 2020. godine vidi se se da maski FFP2ima još 174.080, zatim rukavica 209.600, kao i kaljača 60.400, vizira 700, kombinezona 2.000...

#Edita Stokić

#Klinički centar Vojvodine

'