AKTUELNO

Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

Šarčević je Tanjugu kazao da će se mala matura izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati jako puno vremena, odnosno 12 sati.

"Ceo dan im je na raspolaganju, nemaju potrebu da žure nigde", kazao je Šarčević. Naveo je da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere.

"Na taj način želimo da im ukažemo da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo za jednu vrstu dijagnoze, da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu", kazao je Šarčević.

Govoreći o nadarenim učenicima, Šarčević je kazao da se sa današnjim danom prijavilo 8.736 učenika i to za razne modele. Kako je naveo, za matematički prijavilo se 656 učenika, za IT odeljenja preko 1.870 učenika, muzičko - baletske više od 2.200, a zanimljivo je da se prijavilo više od 560 učenika nadarenih za hemiju i biologiju.

Interesovanje nadarenih učenika poraslo je za fiziku tako da se prijavilo 389, a nadareni učenici prijavili su se i za sportska odeljenja, za nadarene za umetnost u gimnazijama, kao i za nadarene za geografiju.

"Mislimo da će taj broj biti veći, ali to ne znači da će svi ti učenici biti upisani. Međutim, to interesovanje nam govori da je kapacitet tih učenika dobar, da deca vole novine i da se reforma gimnazija pokazala dobrom", kazao je Šarčević.

Očekivanja su, prema statistici, da oko 50 odsto đaka položi prijemni, a kako je naveo Šarčević, ponuda za IT je smanjena da bi se obezbedili kvalitetni profesori.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju prijemni ispit, Šarčević kaže da se pravi cela mala strategija s obzirom da i epidemiolozi kažu da bi škole trebalo poslednje da se otvore.

"Već sada pravimo strategiju da to bude samo jun pa nadalje. Nama je maj važan da prođe u raznim probama", kazao je Ssarčević i dodao da već od ponedeljka šalju model kako će "formativne ocene da se dovedu u sumativne", a to uputstvo će dobiti svi nastavnici.

Kako kaže, već ima dovoljno ocena, a i nastavnici su se već dovoljno usavršili da to rade, što je dobro, jer, navodi, ima mnogo novina.

Podsetio je i da je za uskršnji raspust ostavljeno mnogo manje dana za praznovanje i to da bi se dobili na vremenu.

 "Moj je cilj da u maju imamo jedan solidniji tempo jer deci će biti i dosadno i ovo je i socijalna potreba da se ovako nešto radi. Sve što je od nastave bilo odradili smo na ovaj specifičan način, nemamo nadoknade predavanja kada se deca vrate u klupe", navodi Šarčević.

Ministar kaže da je pedagoška situacija dobra, u smislu da deci pomognu i vide dijagnostikom šta je urađeno, gde treba pomoć.

"Nakon toga ćemo raditi prognoze kada ćemo raditi maturu i sve druge pripreme istovremeno", kazao je.

U prvoj polovini juna gledaće se da se razvrstaju nadareni đaci i njima će se omogućiti da urade test jer su u manjem riziku, s obzirom da se 9.000 učenika može razvrstati po celoj Srbiji.

"Time smo završili ceo ciklus osnovne škole i prešli ka srednjoj, koje će u međuvremenu završiti svoje procedure", naveo je Šarčević.

#mala matura

#proba

<
'