AKTUELNO

U KBC Dragiša Mišović leči se 28 mališana, starosti od 15 dana do 17 godina. Među njima su četiri bebe.

- Pacijenti su od jutros u dobrom opštem stanju. Među 28 mališana imamo četiri bebe od 15 do 40 dana u ovom trenutku, dobro su, sa svojim mamama su, kovid pozitivne, posle dve nedelje ćemo im raditi testove - kaže dr Olivera Ostojić, rukovodilac ove dečje bolnice.

- Imali smo dva pacijenta s težim kliničkim slikama, to su hronični pacijenti, jedno dete neurološki pacijent, a drugo dete isto hroničan nefrološki pacijent. Na sreću, dečaka, neurološkog pacijenta, od 3 godine, juče smo pustili. Inače, oboje su imali ozbiljne pneumonije, lečeni su po svim protokolima, uz konsultacije s lekarima sa Instituta majka i dete. I druga devojčica verujem da će sutra ići kući - objasnila je doktorka Ostojić.

Deca, kako kaže, imaju blagu kliničku sliku. Veća deca imaju potvrđene tipične pneumonije, ali koje nemaju teži tok.

- U ovoj situaciji insistiramo da deca dođu i s blagom temperaturom koja traje dan-dva, ako kašljucaju, da idu u Dom zdravlja na trijažu, a ako imaju sumnju, da se testiraju i da dođu kod nas u bolnicu.

Poruka roditeljima je da decu odmah dovedu kod lekara zbog epidemiološke situacije i eventualnog prenošenja bolesti na druge.

- Deca kod nas su obično upućena iz unutrašnjosti, naših domova zdravlja, sekundarnih, tercijarnih ustanova. Čim uđu u bolnicu dobiju laboratorijsku obradu krvne slike i rendgen pluća i na osnovu toga se odlučuje o hospitalizaciji i testiranju. Za ozbiljnije upale pluća se protokoli za odrasle i decu ne razlikuju - antibiotska terapija ako ima potrebe. Deca u bolnici moraju ostati 10-12 dana, da bismo uradili i kontolni bris - objasnila je dr Ostojić.

Do sada je dvadesetak dece otpušteno sa dvostrukim negativnim testom.

#Beograd

#koronavirus

<
'