AKTUELNO

Na Savskom trgu, čija je rekonstrukcija u toku, od 1. maja trebalo bi da bude pušten saobraćaj iz Nemanjine ka Karađorđevoj ulici i u suprotnom smeru, izjavio je danas glavni urbanista Beograda Marko Stojčić.

Biće funkcionalan tramvajski i drumski saobraćaj, rekao je Stojčić za Tanjug i podsetio da je tramvajska pruga na tom trgu testirana nedavno, kada je njome prošao tramvaj koji je išao preko Nemanjine do Slavije i nazad do Savskog trga. 

Kako je dodao, odmah posle puštanja saobraćaja Nemanjina - Karađorđeva, profunkcionisaće i saobraćaj od Savske ka Nemanjinoj ulici i obratno. Nakon toga, dodao je, nastaviće se sa uređenjem platoa ispred nekadašnje Glavne železničke stanice gde su, kaže, već završeni radovi na temelju za postavljanje spomenika osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, koji se izrađuje u Moskvi. 

-Kada budemo znali kada će biti gotovo vanredno stanje, obavestićemo i vajara u Rusiji kako bi konvoj sa spomenikom mogao da krene za Beograd - rekao je Stojčić. 

Dodao je da će obnovljeni Savski trg imati i puno zelenila, te da je planirano da bude zasađeno više od 300 stabala. Kada radovi budu u potpunosti završeni građani će, istakao je Stojčić, moći da uživaju u Savskom trgu koji će, dodaje, po estetskim karakteristikama biti možda i najznačajniji trg u gradu.

-Iza zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštaće se prva i druga linija metroa tako da će po broju ljudi Savski trg verovatno postati pođednako atraktivan kao i Trg republike - dodao je Stojčić.

#Karađorđeva

#Marko Stojčić

#Nemanjina

#Saobraćaj

<
'