AKTUELNO

Supstanca za proizvodnju hlorokina je stigla u Srbiju, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, dodajući da će "Galenika" proizvoditi taj lek.

"Proizvodnjom leka u našoj zemlji obezbedićemo dovoljne količine i na taj način ćemo se spremiti za jesen", rekla je sinoć Radojević Škodrićeva.

 Kako je rekla, država je morala da predvidi situaciju kada je reč o nabavci tog leka, da vodi računa da se ne kupi previše, pa da rok istekne u slučaju lakše situacije, a, s druge strane, morala je da se spremi i za situaciju kao u Italiji. 

Sanja Radojević Škodrić je objasnila da je hlorokin stari lek koji se koristi za malariju, ali da je i jedan od važnih lekova u terapiji kovida. 

Navela je da je hlorokina i pre početka proizvodnje u Srbiji bilo dovoljno za sve obolele, ali, s obzirom na to da se i dalje javljaju oboleli, količina leka se smanjuje.

 Kada je reč o lečenju krvnom plazmom, istakla je da je to zaista važan projekat i za sadašnjost i za budućnost. Dodala je da je prva krvna plazma prikupljena 11. aprila i da je kadrovski i tehnički sve spremno.

#Srbija

#hlorokin

<
'