AKTUELNO

Specijalista kliničke psihologije, psihoterapeut Vesna Kostić kaže da po prvi put u istoriji da slavimo Vaskrs na ovakav način ističe da je pandemija veliki izazov, jer pored neizvesnosti i straha od smrti, različita ograničenja koja su vedena mogu izazvati brojne emocionalne reakcije, a na test stavlja i partnerske odnose.

Kostić je za Pink izrazila nadu da se ovakva situacija nikada više neće ponoviti.

- O Uskrsu govorimo duži vremenski period, praktično od početka pandemije, te očekuje se pik oko Uskrsa, te da li ćemo moći da odemo u crkve da se pomolimo...Puno puta je pominjan, a mislim da nam je sada potrebniji nego ikada. U situaciji smo da možemo da proslvimo Uskrs u svojim domovima, pomolimo uz sveću i svečani ručak, što nam je omogućeno jer su prodavnice bile dobro snabdevene. Moći ćemo da se pomolimo za naše bližnje i za nas, da imamo zdravlje u telu, mir u duši, krotkost i ljubav u srcu da volimo i budemo voljeni i mislim da je to sasvim dovoljno – navodi ona.

Kako je dodala, kada je oglašena pandemija prva asocijacija joj je bila da se to dogođa u vreme vaskršnjeg posta, koji je i najteži i stavlja nas u razna iskušenja.

 - Pandemije je veliko iskušenje ne samo za nas ponaosob, nego za celokupnu naciju. Moram da priznam da se sasvim dobro držimo, ako izuzmemo prve dve nedelje kada smo bili sluđeni i dezorjentisani - istakla je Kostić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenim rečima, ljudi su suočeni sa neizvesnošću koja je opasan nepreijatelj, jer ne znate šta će i kako će rešiti i šta će se desiti.

- Mislim da je ovo gore i od bombardovanja. Ugrožen je naš fizički integritet, postoji strah od smrti. Postoje ograničenja, koja su dobra za suzbijanje zaraze, ali izolacija može dovesti do različitih motivnih reakcja – napomenula je Kostić.

Istakla je da je pandemija izov za partnersku relaciju, jer monotonija ubija brak, a mnogo parovi zbog poslovnih obaveza nisu navikli da ovoliko vremena provode zajedno.  

#Uskrs

#Vesna Kostić

<
'