AKTUELNO

U poslednja 24 časa, preminula je jedna osoba ženskog i četiri osobe muškog pola.

U Republici Srbiji je do 15 časova 23. aprila 2020. godine registrovano ukupno 7.276 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.688 osoba od kojih je 162 pozitivno. Hospitalizovano je ukupno 3477pacijenata. Na respiratoru je 96 pacijenata. Pet osoba je preminulo, četiri osoba muškog, jedna ženskog pola.

Odgovarajući na pitanje novinara o padu broja zaraženih pacijenata u Vojvodini pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković  kaže da je situacija epidemiološki zadovoljavajuća.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kaže da sedam dana pada broj obolelih u severnoj srpskoj pokrajini. Gojković kaže da je trend opadanja obolelih rezultat donetih mera.

- Ovo su rezultati od pre 10 dana. Kakvi će biti za 10 dana zavisi kako se ponašamo danas. - rekao je Gojković.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da rezultati pokazuju da mi izlazimo iz ove situacije.

- Ekscesi koji su bili mogući, sve su manje mogući. Da li je to posledica slabljenja virusa ili pridržavanja mera pokazaće vreme - istakao je Kon.

Kon je rekao da se pandemija zahuhtava jer virus prelazi na južnu hemisferu i dodaje da se očekuje da tamo napravi ozbiljne probleme.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Normalan život, ali postepeno"

Govoreći o tome da li se pre vremena popuštaju mere Kon kaže da se pravovremeno svešću izlazi iz zatvorenosti i ulazi u normalan život. Kon ističe da će to biti postepeno.

- Mi sada završavamo 7. nedelju, rekli smo da će trajati do 10 nedelja. Mi izlazimo iz epidemijskog javljanja ove bolesti - naveo je Kon i dodao da će se posle slučajevi zaraze javljati sporadično.

Kon je naglasio da će kraj pandemije proglasiti Svetska zdravstvena organizacija.

Gojković je kazao da se zdravstveni sistem Srbije vraća u primarnu zaštitu. Pojasnio je da svi Domovi zdravlja moraju da imaju posebno opremljene prostorije koji imaju akutno respiratorne simptome.

"Zdravstveni radnci su posebno osetljivi"

Govoreći o obolelima na Institutu za onkologiju Gojković je rekao da trenutno nema podatke i da će ih dati u toku dana.

- Ljudi koji rade na Institutu za onkologiju ne mogu da budu opremljeni sa opremom u kovid ambulantama, jer to nije svrsishodno - pojasnio je Gojković.

Kako kaže, zbog toga su ti zdravstveni radnici posebno osetljivi.

Odgovarajući na pitanja novinara Gojković je pojasnio da su današnji rezultati rezulat ponašanja od pre 10 dana.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Nema više ozbiljnog žarišta u Srbiji"

Kon je kazao da u Srbiji više nema nijednog velikog žarišta, i da zapravo ne može da se predvidi u kojem bi mestu situacija mogla da se pogorša.

-Vidi se da se u Vojvodini zaraza gasi - rekao je Kon i dodao da i da se teoretski razmišlja o žarištu ne vidi se gde bi ono moglo da bude.

Govoreći o otvaranju granica Kon je rekao da je najbolje ne putovati i biti u svojoj zemlji jer neko može da ode i da se zarazi i donese virus sa sobom.

- Treba da razmišljamo i o svima onima koji će doći u našu zemlju, koje ćemo mere preduzeti - naglasio je dr Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Gojković je istakao da će zdravstveni radnici morati da budu još obazriviji.

- Svi zdravstveni radnici koji su imali indikaciju su testirani po prioritetu i ne verujem da je iko skrajnut u toj indikaciji - naveo je Gojković.

Kon je govoreći o zabrani kretanja za 1. maj rekao da je logično da i dalje bude zabrana jer je to poslednji trenutak kada može da se okupi tako veliki broj ljudi.

Istakao je da govori o ličnom stavu jer odluka još uvek nije doneta.

#koronavirus

<
'