AKTUELNO

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa Kovid- 19 kod 510 korisnika i 113 zaposlenih.

 Prisustvo virusa korona registrovano je u Gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu, Knjaževcu, Mataruškoj Banji, “Jelenac” u Aleksincu i “Jelenac” u Radnoj jedinici u Tešici u Aleksincu, Radnoj jedinici “Bežanijska kosa”, Usluga Pomoć u kući u okviru GC Beograd, saopštilo je Ministarstvo rada.

 Takođe, virus Kovid-19 je potvrđen i u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, na odeljenju Novi Beograd, u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu za stare i penzionere u Molu, Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru, Domu za decu i omladinu ''Duško Radović'' u Nišu, Ustanovi za decu i mlade ''Sremčica'' u Beogradu, Prihvatilištu za decu i Prihvatilištu za odrasle i starije osobe u Beogradu.

Virus je zabeležen i u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za odrasla invalidna lica u Beogradu, Domu za odrasla invalidna lica u Doljevcu, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, Domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Stara pruga'' na Umci, ''Doživeti stotu'' u Beogradu, Zemun, ''Elite Home Star'' u Progaru, ''Eskulap centar'' u Nišu, ''Nana'' i ''Nada'' u Beogradu, ''Sveti Trifun'' u Železniku i ''Sunčev breg'' u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite kod kojih postoji ta opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, podseća Ministarstvo za rad u svom saopštenju. 

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je 57 Ustanova za odrasle i starije, odnosno devet domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama, kao i 17 domova za decu i mlade, od kojih je 10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri Zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. 

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

#dom za stare

#zaraženi

<
'