AKTUELNO

Na današnji dan rođen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams

1827 - Umro je nemački kompozitor Ludvig van Betoven, čije stvaralaštvo je svojevrsni spoj klasicizma i romantizma. Jedan je od najvećih kompozitora u istoriji. Dela: devet simfonija, opera "Fidelio", klavirske sonate, sonate za violinu i klavir, gudački kvarteti, uvertire, pet koncerata za klavir i orkestar, "Koncert za violinu i orkestar u d-duru", ciklus pesama "Dalekoj dragoj", mise, solo pesme, kamerna muzika.

1868 - Rođen je Ahmed Fuad Paša, koji je kao Fuad I 1922. stupio na presto kao prvi kralj suverenog Egipta. Prethodno je pod britanskim protektoratom 1917. postao egipatski sultan, a titulu kralja je uzeo kad je Velika Britanija dala Egiptu ograničenu nezavisnost. Na prestolu ga je posle smrti 1936. nasledio sin Faruk I.

1881 - Umro je srpski glumac i režiser Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksa Bačvanski, umetnik velikog formata i širokog dijapazona, nastavnik u prvoj beogradskoj glumačkoj školi. Znatno je uticao na razvoj glume u Srbiji. Nesrećnim slučajem izgubio je vid i u poslednjoj godini života glumio je slep.

1892 - Umro je američki pisac Volt Vitmen, pesnik slobode i demokratičnosti. Bio je štamparski radnik, drvodelja i učitelj. Osnovu njegovih pesama, napisanih u nekonvencionalnoj formi slobodnog stiha, čini opšti panhumanizam. Snažno je uticao na modernu peziju, posebno najvažnijom zbirkom pesama "Vlati trave".

1911 - Rođen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams, poznat kao Tenesi Vilijams. Opisivao je svet seksualnosti i nasilja i neretko je napadan zbog sklonosti ka šokantnom i senzacionalnom. Dela: drame "Staklena menažerija", "Tramvaj nazvan želja", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Tetovirana ruža", "Nežna ptica mladosti", "Leto i dim", "Noć iguane", "Camino real", "Vieux Carre", "Odeća za letnji hotel", "Ne o slavujima", romani "Rimsko proleće gospođe Ston", "Moize i svet razuma", zbirke priča "Jedna ruka", "Tvrda-šećerlema", zbirka pesama "U zimu".

Foto: Pixabay.com

1918 - Francuski maršal Ferdinand Foš postavljen je za vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Prvom svetskom ratu.

1945 - Umro je engleski državnik Dejvid Lojd Džordž,vođa laburista, nekoliko puta premijer Velike Britanije, koji je zemlju predvodio do pobede u Prvom svetskom ratu. Ograničio je 1911. vlast Gornjeg doma parlamenta, a od 1906. do 1911. utemeljio je radničko zakonodavstvo: osmočasovni rad za teže poslove, penzije, pomoć u slučaju bolesti, povrede na radu i nezaposlenost. Odlučno je branio interese britanske imperije i tražio jače vojno angažovanje u Prvom svetskom ratu, uključujući intenzivnije delovanje na Balkanu. Bio je jedan od glavnih učesnika mirovne konferencije u Versaju. Napisao je memoare "Dvadeset pet godina", u kojima je obuhvatio period od 1892. do 1916.

1953 - Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk objavio je pronalazak vakcine protiv dečje paralize.

1973 - Umro je engleski pisac, glumac i pevač Noel Kauard, veoma popularan između Prvog i Drugog svetskog rata u Velikoj Britaniji i SAD. Pisao je i režirao drame, komedije i muzičke revije koje se odlikuju duhovitim dijalozima, neočekivanim obrtima i scenskim efektima i po većini njegovih komedija snimljeni su filmovi. Dela: "Vrtlog", "Pali anđeli", "Laka vrlina", "Reč i muzika", "Privatni život", "Nestašni duh".

1993 - Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske. Proslavio se u matičnom pozorištu "Atelje 212" sjajnim ulogama u "Kralju Ibiju", "Radovanu III", "Čudu u Šarganu", "Kafanici sudnici, ludnici" i u mnogim filmovima, među kojima je najzapaženija rola u "Davitelju protiv davitelja".

2004 - U centru Beograda atentator, koji nije otkriven, ubio je generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branka Bulatovića.

2007 - Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari preporučio je u svom izveštaju nezavisnost Kosova "pod nadžorom međunarodne zajednice", potpuno ignorišući teritorijalnu celovitost Srbije, kao i međunarodno pravo.

2008 - U sukobima iračkih snaga i ekstremista Armije Mahdi, lojalne radikalnom šiitskom verskom vođi Moktadi al Sadru, u Basri je poginulo 60 osoba, a ranjeno više stotina.

#Dan

#Datumi

#Vremeplov

'