AKTUELNO

U Grčkoj će mere protiv širenja virusa Kovid-19 biti postepeno ukidane, međutim, život i ponašanje na grčkim plažama biće radikalno drugačiji od onog na koji su meštani i turisti navikli.

Naučnici tvrde da se virus kroz vodu ne prenosi tako lako, ali portparol grčkog Ministarstva zdravlja i infektolog Sotiris Ciodras tvrdi da plivanje u oblastima gde nema gužve predstavlja mali rizik, prenosi portal Grik riporter.

Ipak, navodi portal, važno je ono što radimo kada nismo u vodi, i to za grčke vlasti predstavlja najveću opasnost, zbog čega smatraju da je neophodno uvesti određene mere.

Šta bi vas mogli dočekati na plaži

Među merama koje vlasti razmatraju jesu:

- pojedinačan ulazak na organizovane plaže kako bi se izbegla gužva

- čišćenje ležaljki posebnim dezinfekcionim sredstvima nakon odlaska kupača

- održavanje distance između ležaljki i suncobrana

- rezervacija ležaljki

Foto: Pixabay.com

Promene i kada se vratite u smeštaj

I dok će plaže definitivno još neko vreme biti prazne jer se ne očekuje da sezona počne pre juna, promene se očekuju i daleko od peska.Za početak, očekuje se i da će samo turistima iz određenih zemalja biti dopušteno da ulaze u zemlju.

"Bilo kakva mogućnost putovanja ove godine podrazumeva poštovanje novih pravila. Moramo da osmislimo nova pravila za hotele, plaže, bazene, doručak u smeštaju, nova pravila za izlete, autobuse", nabraja ministar turizma Grčke Hari Teoharis.

Grčka u velikom problemu

Budući da je turizam jedan od glavnih stubova grčke ekonomije, pravila će morati da smisle brzo.Komora hotelijera Grčke se suočava sa ogromnim problemom. Zbog ogromnog broja otkazanih aranžmana procenjuje se da će preko 65 odsto članova, ugostiteljskih giganta, morati da proglase bankrot.Kristina Tetradis, koja ima rizort na obali Jonskog mora u popularnom Zakintosu i koja je čelnica komore, rekla je da svaki korak mora biti pažljivo izmeren.

"Poslednje što želimo jeste da mi ugostitelji budemo odgovorni za produžetak pandemije i da ugrozimo živote osoblja i gostiju", konstatovala je.

#koronavirus

<
'