AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas magacin medicinske opreme u Krnješevcima gde je prisustvovao primopredaji medicinske opreme za borbu protiv COVID-19 koju Srbiji doniraju Kraljevina Norveška i EU.

Primopredaji su prisustvovali pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugene Jelstad i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Dva velika pisca Ibzen i Isidora Sekulić su nas spojili u velikom prijateljstvu - istakao je predsednik Vučić zahvalivši se Norveškoj na pomoći, dodajući da postoji veliko prijateljstvo između Srbije i Norveške kao i srpskog i norveškog naroda, koje spaja sličan mentalitet i emocije.

-Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa kovidom19 - izjavio je predsednik Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije.

-Stiže nam 120 respiratora i 50 posebnih monitora. Imaćemo mnogo kreveta intenzivne nege u budućnopsti. Bićemo opremljeni za kardio-vaskularne, onkološke bolesti, kao i plućne- rekao je predsednik i dodao da ćemo imati mnogo respiratora svuda po Srbiji.

-Srbija se sprema već za drugi talas, a ovaj magacin je danas najpuniji. Srbija je spremna, pošto smo uspeli sebe da obezbedimo, ali i drugima da pomognemo - rekao je Vučić i istakao da ništa od toga ne bismo uspeli da nije bilo velike pomoći naših prijatelja. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, ovo će pomoći da ljudi osete mnogo veliki nivo zdravstvene zaštite svuda u našoj zemlji.

-Želimo da imamo neuporedivo viši nivo zdrave zaštite nego do što smo imali do juče - istakao je Vučić i zahvalio EU i Norveškoj na toj veoma važnoj donaciji.  

Vučić je dodao da to prijateljstvo traje još od sudbine naših interniraca u Norveškoj. Zahvalio je posebno ambasadoru Norveške u Beogradu sa kojim se, kako kažem sastao pre 45 dana, kada je ta zemlja obećala pomoć, a koja je danas stigla. 

Predsednik se zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju na vrednoj donaciji. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da ako 50 respiratora košta 2,6 miliona, to znači da se radi o velikom novcu i zahvalio se EU i Norveškoj.

-Živela solidarnost i naše prijateljstvo i samo zajedno možemo da pobedimo izazove koji su pred nama - rekao je Vučić.

"Učestvovaću na video samitu EU - Zapadni Balkan"

Predsednik Vučić naglasio je da će 6. maja učestvovati na video samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Očekuje, kako kaže, da će učesnici na tom sastanku učvrstiti međusobne odnose. 

-Mi imamo velika očekivanje od ovog razgovora, od samita 6. maja. Važno je da razgovaramo i o političkim i ekonomskim prilikama. Mislim da ću kao predsednik Republike učestovati na tom video sastaku ili video konferenciji - rekao je predsednik Srbije. 

Uveren je, dodaje, da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je za Srbiju samit veoma važan, ne samo zbog novca, koji će biti stavljen na raspolaganje, jer, naša zemlja, inače, gleda da uzima što manje zajmova, već zato što želimo da učestvujemo u programima EU, jer je to važno za pobedu nad Kovidom 19, ali i za dalje ekonomsko unapređenje. 

-Govoriću o politici, ključnim političkim pitanjima i budućnosti Srbije u EU. To je za nas od ključnog značaja - istakao je Vučić. 

On je izrazio uverenje da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.

NAJJAČA EKONOMIJA U EVROPI

Kako je istakao predsednik, Amerika ima -4,8 odsto rasta, Evropa -3,5, a Srbija +5, napominjući da misli da ćemo biti broj jedan ili dva u Evropi u prvom kvartalu.

To, kako naglašava, znači da smo mi manje pogođeni, ukazuje da će se kod nas veći problem videti u drugom kvartalu, zbog aprila meseca, ali su, ističe, prve procene veoma ohrabrujuće. 

-Jako nam je bitna svaka saradnja sa EU, najvažnija nam je evropska ekonomija, ako oni rastu, rašćemo i mi - rekao je predsednik.

On je naveo i da 66 odsto našeg izvoza ide u zemlje EU, a kada se na to doda oko 17-18 odsto izvoza u zemlje regiona, što je ukupno 83 odsto izvoza, jasno je zašto je za nas važno da i regionalne ekonomije budu neuporedivo jače. 

Vučić je rekao da će dve zemlje u regionu imati problem sa visinom javnog duga, a da će Srbija gledati da "upumpa" što više novca kroz Garantni fond, Fond za razvoj, korporaticne obveznice, povoljne kredite. 

-Ali, naš javni dug ne sme da pređe 60 odsto BDP-a, mora da spada u najzdravije ekonomije. Moramo da vodimo računa, da industrijskom proizvodnjom, građevinarstvom, poljoprivredom, našu ekonomiju učinimo fleksibilnijom i otpornijom na sve moguće događaje - rekao je Vučić. 

NISMO ZAVRŠILI SA KORONOM

Važno je za nas da nismo završili sa koronom, ali ćemo morati da naučimo da živimo sa njom.

-Sve je samo stvar discipline i odgovornosti - kaže predsednik, dodajući da ćemo morati da pazimo i da budemo disciplinovani.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kako nam se smirila situacija u Nišu, po pitanju novozaraženih, kao rezultat discipline, imamo problem sa podizanjem u Beogradu - rekao je Vučić novinarima u Staroj Pazovi.

- Gledaćemo da što pre ukinemo vanredno stanje i zabrane kretanja, ali i kada to ukinemo, kada budemo normalno živeli, to će biti normalno pod znacima navoda. Moraćemo uvek da vodimo računa - rekao je Vučić.

-Veoma sam srećan što uz pomoć prijatelja podižemo kapacitete Srbije i želim im da što pre podignu svoju ekonomiju - istakao je predsednik.

Fabrici: Paralelno ćemo raditi plan za oporavak Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je danas da će na predstojećem video Samitu EU-Zapadni Balkan biti reči o planu za podsticanje privrede, te najavio da će plan za region biti izrađen paralelno sa planom za samu EU. 

Fabrici je, upitan da li će na predstojećem Samitu biti reči i o pomoći regionu u okviru daljih evropskih integracija, naglasio da će na tom skupu, na kojem će Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, biti razgovarano pre svega o aktuelnoj situaciji i načinu kako da se izborimo sa pandemijom Kovid 19. 

Razgovaraće se, kako je kazao, i to tome kako da se ponovo pokrenu ekonomije. 

-Uoči ovog Samita Evropska komisija je stavila na raspolaganje 3,33 milijardi evra pomoći usmerene na nekoliko segmenata. Prvo je neposredna hitna nabavka zdravstvene opreme i materijala, među kojima se nalaze i respiratori koji pristižu. Drugi paket se odnosi na pomoć privrednom oporavku. Konkretno 78 miliona evra je prevdviđeno za pomoć malo i srednjoj privredi, a treći paket predviđa makrofinansijsku pomoć za ceo Zapadni Balkan, a za to je predviđeno 1,5 miliajrdi evra povoljnih zajmova koje će davatI Evropska investiciona banka (EIB) - objasnio je Fabrici. 

Rekao je da se radi o velikom paketu finansijske pomoći o kojem će biti reči na Samitu. Lideri EU i Zapadnom Balkana, prema njegovim rečima, će na sastanku razgovarati i o planu za ekonomski oporavak. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-To će biti dugoročni plan koji očekujemo da će biti gotov do jeseni. On će biti odgovor EU na ekonomske posledice ove pandmeije, a razgovaraće se i o tome kako da se izmene i povećaju višegodišnji finansijski okviri - naglasio je on. 

Fabrici je istakao da će biti iznet pred Savet EU i Evropski parlament predlog da se poveća Fond IPA pomoći. U ovom trenutku, dodaje, Eu je stavila na raspolaganje 3,3 milijardi evra, a o ostalim merama biće još konkretnije reči na sastanku. 

-Ovaj plan za region izrađivaće se paraleno sa planom za samu EU. Gledaćemo da se pokriju isti ciklusi i odnosiće se na pomoć zddravstvenom sistemu, zelenoj ekonomiji, digitalnoj agendi - istakao je on dodajući da će se paralelno raditi na ova plana. 

Ukazao je i da je neophodno raditi na vakcini protiv korona virusa, koja bi bila dostupna svima, a za koju je rekao da će biti "srebrni metak" u pobedi nad virusom. 

-Puno kompanija i laboratorija širom sveta radi na pronalaženju vakcine, te postoji potreba za saradnjom kako bi sakupili što više finansija da bismo uspeli za što kraće vreme da dođemo do vakcine koja će ubiti virus. Zato je EU pokrenula globalnu inicijativu u okviru koje će 4.maja biti održana virtuelna globalna konferencija za prikupljanje sredstava kako bi naučnici došli što pre do spasonosne vakcine. Ponosni smo na prvu globalnu inicjativu koju je pokrenula EU, a koja podrazumeva saradnju, solidarnost i multilateralni rad - naglasio je on. 

Ambasador Norveške: Potrebna koordinacija na globalnom nivou u borbi sa kovidom

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Trudimo se da na sve načine pomognemo kome god možemo u ovim izazovnim i teškim vremenima, kao i Srbiji i drugim zemljama u regionu, da se izbore sa virusom kovid 19, izjavio je danas ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad. 

Norveška i EU donirale su Srbiji medicinsku opremu neophodnu za borbu virusa u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

-Mi se trudimo da pomažemo ne samo regionu, već i šire. Imamo neke programe za razvojnu pomoć, a kada je počela epidemija gledalli smo kako da preraspodelimo sredštva i kako da ubacimo neka nova kako bi suzbili ovaj virus - rekao je ambasador. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kaže da na Zapadnom Balkanu pomažu i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali i svuda gde je to potrebno. 

-Poslali smo i specijalnu radnu grupu u severnu Italiju, trudimo se da pomognemo kome god možmeo - naveo je on. Jelstad poručuje da je potrebna koordinacija na globalnom nivou, to jest, da zajedno sagledamo, ne samo kako da iskoordiniramo saradnju oko vakcine već i oko fonda sa sedištem u Norveškoj fond za spremnost na odgovor na pandemiju. 

-Radimo i na drugim programima, ne samo na razvoju vakcine protiv kovida10. Kada je reč o konkretnoj primeni, kada vakcina bude primenjena na ljudima, očekujemo da ćemo do jeseni to moći da sprovedemo, ali biće potrebno godinu dana ili više od toga za neku komercijanu upotrebu - rekao je on. 

ZNAČAJNA POMOĆ EU I NORVEŠKE

Predsednik Srbije zahvalio se na pomoći koja je, kako je rekao, od velike važnosti i vrednosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Ovde ima i rukavica i maski...Ljudi misle da je oprema samo protiv Kovida 19, ali nije samo za to, već i za druge bolesti - istakao je predsednik.

View this post on Instagram

"Narod Srbije će ovu pomoć umeti da ceni! Brinuli smo za naše ljude i zaista smo mnogo toga napravili, ali bez pomoći prijatelja ovo nikada ne bismo uspeli. Ne moram da govorim koliko veliko i značajno prijateljstvo imamo sa Norveškom državom i norveškim narodom kroz istoriju. Veliko hvala našim norveškim i evropskim prijateljima na tome što su iskazali ogromnu želju da nam pomognu. Samo zajedno možemo da pobedimo brojne izazove koji su pred nama. Živela solidarnost i naše prijateljstvo." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador @norwayinbelgrade Jern Eugene Jelstad i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici prisustvovali su primopredaji medicinske opreme neophodne za borbu protiv zarazne bolesti #COVID19, koju Kraljevina Norveška i Evropska unija doniraju Republici Srbiji u magacinu „Milšped Grupe“.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Mnogo hvala i EU i Norveškoj. Uložili ste velike velike napore za ovu pomoć i građani Srbije će ovo ceniti - rekao je Vučić. Istakao je da će donirana oprema značjano pomoći u borbi protiv Kovida 19, ali će značiti i nakon epidemije. 

-Ovo je za nas veoma važno, a da budemo iskreni, reč je o veoma vrednoj opremi - istakao je Vučić. 

Predsednik je naveo da je Srbija uložila mnogo novca u nabavku opreme, jer se borimo i brinemo za živote ljudi. 

Ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad rekao je da je oprema nabavljena još par nedelja, ali je bilo potrebno neko vreme da bude dopremeljena u Srbiju.

#Aleksandar Vučić

<
'