AKTUELNO

Testirani i baka i deka sa kojim žive, ali su srećom negativni

Dvoje male dece (jedno trogodišnje, drugo od 18 meseci) u Gornjem Milanovcu i njihov otac novi su oboleli od korona virusa – potvrđuju danas Štab za vanredne situacije i njegov komkandant, predsednik opštine Dejan Kovačević.

– Njihova majka, odnosno supruga, već je ranije obolela od ove zaraze i nalazi se na lečenju u ovdašnjoj Opštoj bolnici. U minula 24 sata, još dva pacijenta su izlečena: jedan od njih otpušten je iz Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, drugi iz milanovačke bolnice.

Nakon dva dana bez ijednog novozaraženog, ova vest je, naročito zbog obolenja dece, ražalostila Rudničko-takovski kraj.

U njemu je sada bilans epidemije ovakav: od njenog početka ukupno je inficirano 48 lica, od njih su, nažalost, tri muškarca i jedna žena preminuli, a 20 je izlečeno.Na lečenju u medicinskim ustanovama su ukupno 24 pacijenata iz ovog kraja: desetoro u Opštoj bolnici, troje u KBC Kragujevac, jedno na Banjici u Beogradu, ostali ukolektivnom smeštaju u „Plavoj hali“ u čačanskoj Atenici.

Foto: Tanjug AP/Alessandra Tarantino

Potvrđuje to i dr Predrag Šutić, direktor Opšte bolnice.

- Danas će biti odlučeno, gde će biti hospitalizovani novooboleli otac i deca. Decu ćemo, najverovatnije uz pratnju majke, smestiti u Kragujevcu, ali ćemo definitivnu odluku saopštiti sutra - navodi Šutić.

Otac, kao vojno lice, trebalo bi da bude smešten u hotel „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, a deca sa majkom zatim u neku tercijarnu ustanovu. S njima u porodici žive i očevi roditelji, koji su mu sve vreme otkad je majka smeštena u bolnicu pomagali oko dece.

Iako su prvi testovi pokazali da su očevi roditelji negativni na kovid 19, ponovićemo im briseve, da bismo predupredili tinjanje zaraze - najavljuje dr Aleksandar Čivović, direktor Doma zdravlja.

Kovid ambulanta Doma zdravlja juče je obavila 19 pregleda, uradila po 11 laboratorijskih nalaza i rendgenskih snimaka pluća, uzela 13 briseva, kao i još jedan zbog potrebe hospitalizacije jednog pacijenta u Beograd.

Kršenja mera samoizolacije i policijskog časa u minulih 24 sata u ovom kraju nije bilo.

#Gornji Milanovac

<
'