AKTUELNO

U Srbiji je do 15 sati testirano 6.703 od kojih je 285 pozitivno na koronavirus.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije Krizniog štaba za borbu protiv korona virusa, u Srbiji ima ukupno 9.009 zaraženih covidom 19, a na respiratoru je 71 pacijent.

Procenat zaraženih je nešto veći nego juče, ali je i dalje ispod 5 odsto - 4,25

Preminulo je još šest osoba, dve muškog i četiri ženskog. Ukupan broj žrtava je 179.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je na današnoj sednici Vlada Srbije izmenila odluku o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zabrana kretanja počinje od 18 sati 30. aprila i završava se u pet sati ujutru 2. maja - saopštio je Gojković i naglasio da je tokom vikenda na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na javnom prostoru.

Kako je dodao, u tom periodu penzioneri će moći dva puta u šetnju po sat vremena, 600 metara od mesta prebivališta.

Odluka o ulažavanju mera doneta jednoglasno

- Postojale su razlike među stručnjacima o prvomajskim praznicima. Deo je hteo maskimalno rigidne mere znajući da im je u interesu što manji broj pacijenata, neki su se zalagali za još liberalnije mere – kaže pokrajinski sekratar.

On je istakao da je gledajući celokupnu epidemiliošku situaciju, da poslednja tri, četiri dana imamo ispod pet odsto zaraženih i dobar pregled situacije, odluka doneta jednoglasno.

- Izlazimo iz faze izolacije i ulazimo u fazu lične odgovornosti i zato savetujemo svima da u subotu i nedelju ne izlaze ako ne moraju. Molimo za maksimalno izbegavanje kontakta – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Foto: TV Pink Printscreen

Gojković je podvukao da sa zdravljem nema kompromisa i da je nastojanje da se nađe najbolje rešenje za sve.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da su zaraženih koronavirusom ima u Zebeli. Kako je rekao virus je utvrđen kod 22 pritvorenika, koji su u dobrom opštem stanju.

Blag rast broja zaraženih u Beogradu, moramo biti oprezni

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović kazao jeda broj obolelih od korona virusa u Beogradu ponovo raste, i podsetio da je prestonica najveći faktor rizika za razbuktavanje zaraze.

- Beograd je naše najveće ognjište populacije a samim tim  i najveći faktor rizika za ponovno razbuktavanje zaraze. Od ukupno tetsiranih Beograđana, uzetih 1.843 uzoraka 90 je bilo pozitivno, što je u odnosu na  prethodnih nekoliko dana porast - rekao je Stevanović

On je rekao da nije zabrinjavajuće, ali da potvrđuje još jedanput da je i te kako bitno da i pored ublažavanja svih mera ostanemo na merama distanciranja, i da upotreba zaštitne opreme duži vremenski period bude, navika da bismo uspeli sa ovim da se izborimo sa što manje žrtava.

Bez kontakta dece sa bakama i dekama

Imunolog dr Srđa Janković kaže da u onoj meri u kojoj solidarno moramo da izbegavamo kontakte koji nisu obavezni, kako bi epidemiju priveli kraju i ne bi poništili ono što je do sada urađeno.

Foto: TV Pink Printscreen

Odgovrajući na pitanja novinara, Janković je rekao deca mogu da se zaraze i da se ne preporučuje da budu u kontaktu sa bakama i dekama.

- U Srbiji se smanjuje aktivnost virusa, ali je u ovom momentu poslednje što bi savetovali da budu u kontaktu sa bakama i dekama. Deca mogu da se zaraze bez obzira što imaju blagu kliničku sliku ili nemaju siptome - rekao je Janković.

#koronavirus

<
'