AKTUELNO

Ranije danas, Ministarstvo odbrane je uz dostavljen elaborat, predložilo ukidanje vanrednog stanja, što je vlada i prihvatila.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila inicijativu o ukidanju vanrednog stanja koje bi trebalo da se desi na Đurđevdan, 6. maja. Nakon što ovu odluku usvoji Skupština Srbije i ona bude objavljena u Službenom listu, vanredno stanje u Srbiji više neće postojati.

Ranije danas, Ministarstvo odbrane je uz dostavljen elaborat, predložilo ukidanje vanrednog stanja, što je vlada i prihvatila.

- Vlada Srbije saglasila se na današnjoj sednici da predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja - navodi se u saopštenju vlade.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

U praksi, to znači da bi predsednik i premijerka Srbije trebalo svojim potpisima da ovu odluku potvrde. Ona se potom upućuje parlamentu na izglasavanje.

Sledeći korak nakon toga je njeno objavljivanje u Službenom listu, nakon čega i formalno stupa na snagu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sinoć je najavio upravo ovakav scenario, rekavši da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, ali da i dalje ostaje proglašena epidemija korona virusa. On je rekao da bi danas on i predsednica vlade Ana Brnabić trebalo da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.

- Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude na Đurđevdan. Ako bude objavljena odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas - rekao je Vučić, koji je naveo da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U vladinom saopštenju o vanrednom stanju, piše da se u predlogu koji je izradilo Ministarsvo odbrane, navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Republike Srbije uspostavljen aktivan epidemiološki nadzor nad oboljenjem COVID-19.

- Kao rezultat primene preventivnih mera došlo je do usporavanja epidemijskog toka i došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa. Imajući u vidu sve trenutne parametre, u predlogu koji je upućen Narodnoj skupštini navodi se da se COVID-19 više ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika, odnosno javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana - piše u saopštenju, u kome se još navodi i da će se Skupština Srbije o predlogu Vlade izjasniti na posebnoj sednici, prenosi Blic.rs.

#koronavirus

#vanredno stanje

<
'