AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se nastavlja slabljenja virusa, na šta ukazuju i podaci da je u poslednjih 24 sata pozitivno svega oko 2,5 odsto testiranih.

"Nastavlja se trend onoga što smo zapazili prethodnih dana, a ide u prilog tim povoljnim epidemiološkim pokazateljima, vidimo da slabi aktivnost virusa", rekla je Kisić Tepavčević.

 Na to ukazuje podatak da je sve manje pozitivnih, ali i osoba na respiratoru. Takođe, na današnji dan 51 pacijent, rekla je ona i dodala da ima puno izlečenih i sve više ljudi sa blagim simptomima i asimptomatskih slučajeva.

Ona dodaje da je indirektan pokazatelj da slabi virus i to što je produžen period njegove inkubacije. 

Kaže da je juče počela izrada studije koja će obuhvatiti 17.000 ispitanika kojima će biti utvrđen nivo antitela na korona virus, kao i da će u prvoj fazi biti testirano 1.000 ljudi.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

 "Od četvrtka počinje i sve porodice će biti telefonom obaveštene, kada će im biti sve objašnjeno", rekla je ona i dodala da će svi članovi porodice, kao i deca starija od sedam godina, morati da dođu ako pristanu u najbliži regionalni intitut ili zavod, kako bi im se uzelo tri do šest millitara krvi.

Kako kaže, porodice koje su izabrane da učestvuju imaće korist, jer će saznati koliko su članovi njihove porodice otporni na ovaj virus.

Navodi da će se tom studijom izmeriti nivo antitela, ali da se i dalje ne zna koliko dugo može da traje taj imunitet, da li ceo život ili kako su pokazala neka istraživanja u Kini - najmanje 18 meseci.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

 Upitana kada će građani moći komercijalno ili na zahtev da obave testiranje u svrhu putovanja, Kisić Tepavčević je rekla da će to biti u bliskoj budućnosti u svrhu putovanja u inostranstvo.

 "Zemlje će različito odlučivati kakve će imati protokole, nema za sada nekog konsenzusa, testiranje će biti neophodno 24 sata ili 72 sata pre putovanja i slično", rekla je ona.

Kaže i da se i dalje procenjuje da u Srbiji ima pet do 10 puta više zaraženih nego što je broj utvrđenih pozitivnih slučajeva. 

Ona je rekla da je izvesno da će tokom leta biti otvorene granice i da će zemlje različito tretirati to pitanje.

 Kisić Tepavčević savetuje građanima da je, ipak, bolje da ostanu u svojoj zemlji gde im je poznata epidemiološka sitaucija i gde im je na raspolaganju njihov zdravstveni sistem.

#koronavirus

#prof. dr Darija Kisić Tepavčević

<
'