AKTUELNO

U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 9.791 potvrđenih slučajeva COVID 19. Do sada su premnule 203 osobe.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.196 osoba od kojih je 114 pozitivno.

Na respiratorima je ukupno 48 pacijenata, a u poslednja 24 časa preminule su tri osobe. Ukupan broj izlečenih građana je 1.971.

U Srbiji testirano je ukupno 117.474 osoba. Od početka epidemije preminule su 203 osobe.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević je istakla da je procenat zaraženih korona virusom u Srbiji ispod dva osto.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

To je do sada najniži procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih.

Prirodna ventilacija i distanca

Na pitanje o kontroli sprovođenja mera u fabrikama, epidemiolog Predrag Kon kaže da se sve sprovodi u skladu sa zakonom, i da se time bave inspekicije.

- Svuda postoje zaposleni koji vode računa o zaštiti na radu, ako postoji interna kontrola ona je vezana za osoblje koji se bave time. Time se bave i inspekcije rada. Svi imaju najosnovnije preporuke koje su neophodne – kazao je Kon.

Kazao je da je savet da se koristi prirodna ventilacija, kao i mere distance.

Govoreći o socijalnoj distanci između građana dr Kisić naglašava da je fizička distance jako važna.

Za nas je važno da postoji preventivno ponašanje. Postoje mogućnosti da se vraćamo svakodnevnim aktivnostima, a da sve bude bezbedno. To znači da su važne maske, provetravanje prostorija i pranje ruku. Bez obzira što moramo da mislimo na ovaj virus, moramo da radimo na tome da ga što pre eliminišemo. Važno je zanti da čovek ne može da se zarazi ako na par sekudni prođe proed zaražene osobe. Za dovoljan prenos je potrebno 15 minuta u prisustvu rezervara zaraze

Kako naglašava, bezbednije je da se sada vraćamo u svakodnevne životne aktivnostii, ali napominje i da je važno da svako pravi svoje obrasce ponašanja kako bi se rizik smanjio.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dr Kon rekao je da je graski saobraćaj jedan od glavnih izvora zaraze I da je važan oprez.

- Gradski saobraćaj mogu, za sada, da koriste samo zaposleni I apelujemo na sve da se toga pridržavaju. To je nešto što mora da se ispoštuje, I u autobuse se ulazi sa maskom I rukavicama – rekao je Kon.

Jednoglasna odluka o ukidanju vanrednog stanja, nema kompromisa oko zdravlja

Na pitanje o ukidanju vanrednog stanja, koje se očekuje u toku dana, dr Kisić kaže da kompromis ne postoji kada je u pitanju zdravlje I da je glas struke bio jednoglasan.

-Sve naše stručne odluke su bile jednoglasne. To smo svaki put isticali – rekla je Kisić.

Dr Kon je rekao da je bilo kompromisa oko prvog maja, ali da u situaciji oko ukidanju vanrednog stanja nije bilo pitanja.

- Virus polako opada, znalo se da će jednom da ukinuti vanredno stanje. Mi smo upozoravali da je moguće ukidati vanredno stanje, ali da je mere i dalje neophodno sprovodeiti. Vanredno stanje je bilo zbog korišćenja vojske i policije. Nikakve dileme nismo imali oko ukdianja – naglasio je dr Kon, dodavši da je cilj vraćanje u redovan život.

Kisić dodaje da je evidentno da je jačina virusa znatno oslabila, ali da, uprkos tome, važan je i dalje aktivan epidemiološki nadzor.

- I dalje ćemo da radimo ovim intezitetom, imaćemo epidemiološki nadzor. To je naš posao - rekla je Kisić.

Za sve one koje se vraćaju u zemlju i ulaze u Srbiju, dr Kisić kaže da pojedine zemlje uvode posebna pravila, a tako će biti i kod nas.

- Diskutujemo na tu temu. Proveravaće se status svih onih koji ulaze u našu zemlju. Ne zanamo još uvek gde će se to činiti, da li kod nas ili u zemlji iz koje dolazi – kazala je Kisić.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Komentarišući izjavu prof. Branimira Nestorovića, koji  je danas rekao za medije da je epidemija gotova, dr Kisić kaže da je prof. Nestorović inače optimističan.

- To je mišljenje jednog vrsnog kliničara. Naši stavovi su uglavnom isti, ali on je inače optimističan. Podaci koje pratimo idu u tom pravcu – rekla je ona.

- Epideimolog koji ima preko sto zaraženih u danu, ne može da kaže da je epidemija gotova. Kliničar može, on gleda u budućnst. Teoretisanje po tom pitanju nije prihvaljivo pred opštom javnošću. Epidemiolog ne može ni da preporuči zaražavanje, posebno ne da to kaže u javnost. Moramo da vodimo računa. Kliničar može sebi da dozvoli da gleda iz svog ugla, mi ne - rekao je dr Kon.

Važno je da maske i rukavice ne budu preskupe

Na pitanje o cenama zaštitne opreme, koja inače koštaja 120 dinara maska i 40 za rukavice, dr Kon kaže da se očekuje da će vremenom za nijma potreba da opadne.

- Važno je da to ne bude preskupo. Nama će virus slabiti I za nekoliko nedelja je izvesno da će da nestane pa će I potreba za zaštitnom opremom da opada – rekao je dr Kon.

Dr Kisić je savetovala i pamučne maske, koje kako kaže, mogu da se peru i duže koriste.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

-Rukavice su važne više psihološki i ne može u potpunosti da zamene pranje ruku. One su dobre za gradski prevoz – rekla je dr Kisić.

Dr Kon kaže da se Srbija ne vraća brzo u normalne životne tokove, i da je to sada neophodno. 

Daleko smo od potpuno regularnog života

- Ne vraćamo se u život zbog kafića, više zbog posla. Važno je da svima uđe u svest. Slučajno sam bio na Tašmajdanu, video sam disnancu I u parku I u kafićima. Nisam video veliku mogućnost zaražavanja. Kada razgovarate sa nekim, važno je, da imate distancu – kaže dr Kon.

- Daleko smo mi od potpuno regularnog života. Žila kucavica je saobraćaj, kada to počne normalno da funcioniše, onda možemo da kažemo da se život vratio - rekao je dr Kon.

- Dva negativna testa pokazuju da je osoba zdrava I da može da funkcioniše – rekla je dr Kisić.

Na pitanje o umrlima koji su nisu bili zaraženi, nisu evidentirani kao pozitivni na COVID-19, ali su sahranjeni kao zaraženi, dr Kon kaže da još uvek nemaju podatke o tome.

Dr Kisić kaže da je reč o sporadičnim slučajevima.

- Radilo se uvek o osobama koje su imale hronična oboljenja. Teško je odrediti tačna uzrok smrti – rekla je ona.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Za najavljeni drugi talas epdiemije, dr Kisić kaže da je to uobičajno.

-To je nešto što je izvesno, u periodu kada počinje jesen ili zima kreću virusne infekcije. Ako prežvivi leto, možemo da ga očekujemo na jesen, ali neće biti ovim intezitetom. Nadamo se da ćemo da ga prevedemo u oblik koji je za nas bezazlen - rekla je ona.

-Spremni smo i znamo kako da se ponašamo. Mnogi su i stekli imunitet - dodala je.

Na pitanje o distanci izemđu sportisa, pre svega biciklista, dr Kon kaže je svakako važna distanca.

-Bicilisti idu određenom brzinom, ima hiperventilacije. ČItao sam da 20 metara mora da bude razmak. Kod džoginga mora da postoji metar ipo rastojanja – rekao je dr Kon.

#koronavirus

<
'