AKTUELNO

Poslanici Skupštine Srbije sinoć su izglasali ukidanje vanrednog stanja u Srbiji, koje je bilo na stazi od 15. marta. Za je glasalo 155 poslanika, jedan uzdržan i niko protiv.

Skupština Srbije sinoć je ukinula vanredno stanje, uvedeno 15. marta, pa više neće biti zabrana kretanja, ali na snazi ostaju i dalje pojedine mere zaštite kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa. 

Prema mišljenju struke, kriznog štaba i Vlade Srbije stvoreni su svi uslovi da se u Srbiji ukine vanredno stanje.

- Međutim, sa ukidanjem vanrednog stanja i policijskog časa, prestala je zabrana kretanja za stariji od 65 godina, uz preporuku lekara da se suzdržavaju socijalnih kontakata.

Foto: Pixabay.com

- Od 8.maja u Beogradu će početi da radi gradski prevoz, alisamo za zaposlene i uz poseban režim ulaska u vozila, uzupotrebu maski i rukavica koje će biti obavezne obavezne ujavnom prevozu, restoranima i kafićima.

- Među merama koje ostaju na snazi su obavezna fizičkadistanca od dva metra i zabrana javnih okupljanja, a dodaljeg neće raditi ni bioskopi i pozorišta.

- Od ponedeljka će početi da rade vrtići, a nastava će idalje biti organizovana onlajn, kao i u vreme vanrednogstanja.

- Stručnjaci iz Kriznog štaba sugerišu izbegavanje kontakata,rukovanja i šetnje u grupi, dok će skupovi i slavlja poputrođendana, svadbi i krštenja biti dozvoljeni od 15. juna.

Osnovni uslov za ukidanje vanrednog stanja bio je da više od sedam dana imamo procenat ispod pet odsto zaraženih u odnosu na ukupno testirane.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Taj uslov je ispunjen zahvaljujući svim restriktivnim merama, disciplini, zalaganju zdravstvenih radnika i svih ostalih. Ispunjeno je i šest kriterijuma Svetske zdravstvene organizacacije - rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na početku sednice Skupštine Srbije na kojoj je usvojeno.

-Ne možemo još uvek da proglasimo pobedu, ali smo blizu. Najvažnije u ovom trenutku je da Srbija može da obezbedi brzi ekonomski oporavak i rast. Na dalje ovo je borba samo isključivo svih nas - rekla je Brnabić i ponovila da je sada važna lična odogovornost.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

-Sledeći srećni dan je da naše zasatve ne budu na pola koplja. To će biti poruka da nema više ljudskih žrtava. Za mene je najsrećniji dan da kažemo da se zastave vraćaju - kazala je premijerka.

Poslanici vlasti podržali su predlog vlade uz sve pohvale predsedniku i Vladi za preduzete mere, dok deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta smatra da vanredno stanje nije trebalo ni uvoditi, već da je sve moglo da se završi vanrednom situacijom.

#koronavirus

<
'