AKTUELNO

Gradski prevoz u Srbiji ponovo je pokrenut, ali sa jednom izmenom - klima neće raditi. Zbog čega je to tako i koje su opasnosti od prenošenja virusa putem klime objasnili su stručnjaci.

Pre svega, bitno je napomenuti da zvanične informacije o ovoj temi još uvek ne postoje. Postoji naučna studija iz Kine koja se bavila ovim problemom. Naime, u periodu od 26. januara pa do 10. februara, 10 osoba iz tri različite porodice koje su sve jele u istom restoranu sa centralnom klimom u gradu Guangdžou su zaražene. Jedna porodica doputovala je iz Vuhana nešto pre odlaska u restoran. Studija koja se bavila ovim slučajevima zaraze kaže da se smatra da je najveći deo infekcija sproveden kapljičnim putem.

Međutim, naučnici zaključuju i da je prenos kapljica bio pojačan ventilacijom iz klima uređaja, i da je ključni faktor za ovako veliku zarazu bio protok vazduha. Zbog toga, u zaključku svog rada, naučnici preporučuju povećanje razmaka između stolova ali i poboljšanu ventilaciju. Doduše, u radu nisu objasnili šta tačno podrazumevaju pod poboljšanom ventilacijom.

KUĆNI KLIMA UREĐAJI SU BEZBEDNI

...ali, pod jednim uslovom - da u kući nema zaraženih.

"Što se tiče COVID-19 infekcije i klima uređaja, smatra se da je njihova primena u kući bezbedna, ako u kući niko nije oboleo od COVID 19 infekcije. Mogućnost širenja virusa preko klima uređaja se povećava ako ima više ljudi u zatvorenom prostoru koji su oboleli (bolnice) jer je koncentracija virusa visoka. Generalno, virusu odgovara hladan i suv vazduh, pa je za njega (suprotno alergenima) manja mogućnost da se širi ako je vlažnost veća, preko 65% jer je onda virus teži i brže pada na zemlju. Partikule virusa koje su veće od 5 mcg su teške stoga putuju manje od 1 m, ali u aerosolu ima i partikula koje su manje od 5 mcg i koji putuju duže.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

REDOVNA VENTILACIJA SMANJUJE MOGUĆNOST ZARAZE

Problem bi mogle biti zgrade koje su potpuno bez prirodne ventilacije. Inače, ako se redovno provetrava tj ako se otvaraju prozori mogućnost širenja zaraze se jako smanjuje. Ne zna se tačno šta se dešava u restoranima koji imaju klima uređaje, postoji mogućnost da se virus i tu širi klima uređajima ali još uvek nema jasnih dokaza. Čekamo studije da potvrde ove podatke koji potiču iz pojedinačnih istraživanja koja nisu strogo kontolisana već više analize slučaja (što nema snažnu naučnu osnovu) - kaže za "Žena.rs" alergolog dr Sanja Hromiš.

Da situacija sa potencijalnim širenjem virusa preko klima uređaja nije potpuno jasna potvrđuje i pulmolog prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević.

CENTRALIZOVANE KLIME SU MOGUĆA OPASNOST

"Što se tiče klima uredjaja i korona virusa nema podataka. Međutim,u SAD su se pojavila upozorenja vezana za centralizovane klime u zgradama da, pošto nije bilo redovnog čišćenja, vezano za vodu koja treba da cirkuliše u tom procesu, postoji mogućnost zaraze nekim drugim mikroorganizmima kao što je legionela.

Foto: Pixabay.com

Kod nas je potrebno da se individualne klime servisiraju i očiste (postoje specijalni dezinficijensi koji su i ranije primenjivani).

Centralne klime u zgradama po mom ličnom mišljenju treba detaljno očistiti, jer ne znamo kada su ranije čišćeni.

Čak pojedini stručnjaci u tim uslovima savetuju da se otvaraju prozori, a da se centralizovane klime ne koriste, ali to je uglavnom zbog straha od legionele. Što se korone tiče, i dalje nema tačnih podataka", kaže nam dr Tatjana Radosavljević.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

KOJA GOD KLIMA DA JE U PITANJU, OČISTITE JE

"Često provetravajte prostorije u kojima boravite. Ako prostor ima centralnu ventilaciju, pobrinite se da održavate higijenu ventilacionog sistema po uputstvu proizvođača. Ako u letnjem periodu koristite klima-uredjaje, sada je vreme da se dobro očiste - savetuje epidemiolog Vladimir Petrović.

#Autobus

#GSP Beograd

<
'