AKTUELNO

JKP „Gradska čistoća“ tokom dana vikenda 16. i 17. maja, počev od 08:00 časova ujutro, nastavlja sa podelom plavih PVC kanti namenjenih odlaganju reciklabila, u beogradskom naselju Altina, za preostalih 600 domaćinstava, čime se ova akcija završava u tom delu Zemuna.

Direktor JKP „Gradska čistoća”, Marko Popadić, kaže da se podelom kanti za odlaganje reciklabilnog otpada nastavlja sa uključivanjem individualnih domaćinstava u razvoj procesa reciklaže u Beogradu. 

„Uvođenje nove tehnologije podrazumeva da će građani moći da recikliraju u svojim domovima, kao i da će odvajanjem reciklabila smanjiti količinu otpada u zelenim PVC kantama od 240 litara čiji su već vlasnici, a koje im služe za odlaganje klasičnog komunalnog otpada. Sugrađanima će znatno biti olakšano samo odlaganje, ali i izbacivanje otpada, čime će imati kvalitetniju komunalnu uslugu, koja pored komfora pozitivno utiče i na zaštitu životne sredine, na podizanje svesti o reciklaži, ali direktnio i na njen razvoj i omasovljavanje u glavnom gradu Srbije“, istakao je Popadić. 

On dodaje da je povećanje ukupne količine otpada sakupljenog u Beogradu, koji se daljim tretmanom priprema za proces reciklaže, jedan od osnovnih ciljeva JKP „Gradska čistoća“ u narednom periodu, pa će tako i naselje Altina sa oko 3000 domaćinstava, znatno doprineti ostvarivanju ovog cilja.

„Akcija podele i upotrebe plavih kanti se pokazala kao jedno od najboljih rešenja za prikupljanje reciklabila u naseljima sa individualnim tipom izgradnje. Po završetku podele kanti u Altini, nastavljamo sa akcijom i u drugim beogradskim naseljima. Do sada u glavnom gradu oko 70.000 domaćinstava poseduje zelenu kantu za klasičan komunalni otpad, a oko 20.000 domaćinstava su postali vlasnici i plavih kanti, a time i naši saborci u uvođenju značajnih ekoloških promena koje sprovodimo“, kaže Popadić.

Tokom uručenja kanti koje će se obavljati od 8 do 14 časova, sugrađanima će biti predočena dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je jedina njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće” nemaju pravo da ulaze u privatan posed. Svi oni koji ne budu u mogućnosti da kante preuzmu tokom ove podele, naknadno se mogu javiti pogonu „Zemun”, kako bi dobili kante za svoje domaćinstvo.

#JKP Gradska Čistoća

#plave kante

<
'