AKTUELNO

U Srbiji radi oko 1.500 negovateljica i sve njih očekuje povećanje zarada u iznosu od 10 odsto koje je, posle razgovora sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako obavljaju težak posao, njihov rad nije bio toliko vidljiv u sistemu.

Ljubav, pažnja, stručnost, strpljenje – tako bi se ukratko mogao opisati posao negovateljice. 

Nataša Milosavljević već 27 godina radi ovaj posao.

- Posao jeste težak, ali kada ga volite, onda i nije – kaže ona za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

Svakog jutra kada dolazi na posao, korisnici doma na Bežanijskoj Kosi dočekuju je sa osmehom, jer znaju da će ona najbolje razumeti njihove potrebe i učiniti im dan lakšim i bezbrižnijim. 

- Mi smo njima sve. Mi smo te koje sa njima ostvarujemo prvi kontakt i prve primećujemo da li je sve u redu, da li im nešto fali – kaže Milosavljević. 

Foto: TV Pink Printscreen

Njena koleginica Nada Čeperović u dom na Bežaniji došla je pre pet godina. Svoj posao voli, a tu ljubav osećaju i korisnici koje neguje. 

- Kada hranite nepokretnog čoveka i u njegovim očima pročitate onu zahvalnost, to je veliki vetar u leđa za ovako težak posao – kaže Čeperović. 

Foto: TV Pink Printscreen

Nemerljiv je doprinos negovateljica u borbi protiv koronavirusa, a vest o povećanju zarada dočekale su rečima zahvalnosti.

- Pripadamo onoj kategoriji malih ljudi, koji obavljaju velike poslove, poslove koji se ne vide. Nismo medijske ličnosti, ono što radimo je diskretno, ali mi negujemo svoje roditelje, bake, kumove, prijatelje... Tu smo 24 sata i neko je to video. Neko nas je prepoznao, prepoznao je da postojimo i to je velika stvar, možda veća i od povećanja plata – kaže Nada za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Radim ovaj posao 27 godina i svih ovih godina nismo dobili povećanja. Hvala predsedniku što se setio da postojimo – poručila je Nataša. 

Prosečna plata negovateljica iznosi oko 30.000 dinara, a njih 1.500 već od sledeće plate očekuje povećanje za 10 odsto.

#Gerontološki centar Beograd

#Negovateljice

#plate

'