AKTUELNO

Otvaranje granica je od izuzetnog značaja za turizam, rečeno je danas na sastanku u Privrednoj komori Vojvodine na kom je istaknuto da su turističke agencije kadrovski i organizaciono spremne za kvalitetnu realizaciju svih ugovorenih putovanja za predstojeću sezonu.

Na sastanku vojvođanskih turističkih agencija, koji je održan u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija Srbije „YUTA“, razgovaralo se o uslovima otvaranja predstojeće letnje turističke sezone i ublažavanju posledica izazvanih nemogućnošću poslovanja tog sektora privrede u vanrednim okolnostima zbog korona virusa. 

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je rekao da je PKV kroz rad Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pružala podršku ovom sektoru, te da će aktivnosti PKV i u narednom periodu biti usmerene ka pokretanju inicijativa i predlaganju mera za ublažavanje posledica izazvanih epidemijom korona virusa.

Vučurević je rekao da je sektor turizma i ugostiteljstva privredna grana koja najviše trpi posledice izazvane virusom COVID - 19.

Naveo je da su mere pomoći privredi koje je donela Vlada Srbije značajne za opstanak ove grane privrede u dosadašnjem periodu, ali da su, s obzirom na posledice koje trpi taj sektor, komorski sistem Srbije i strukovna udruženja kao što je YUTA aktivno uključene u predlaganje i donošenje posebnih sektorskih mera.

Neke od tih mera su, kaže, oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade, smanjenje PDV-a na hranu, oslobađanje od obaveza prema finansijskim institucijama, ukidanje parafiskalnih nameta… 

Vučurević je, piše u saopštenju Privredne komore Vojvodine, istakao da je mera otvaranja granica od izuzetnog značaja za turizam i putnički saobraćaj, posebno sa Grčkom gde naše turističke agencije imaju ugovorene zakupe za predstojeću letnju turističku sezonu.

Foto: Tanjug

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije „YUTA“ Aleksandar Seničić je rekao da su turističke agencije kadrovski i organizaciono spremne za kvalitetnu realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću sezonu.

"Relaksiran je ulazak u Srbiju bez testova na virus COVID 19 , što će nam dati za pravo da ćemo ovu sezonu ipak u nekom delu realizovati", rekao je Seničić. 

Dodao je da je Grčka izašla sa zvaničnim stavom da će od 15. juna početi otvaranje smeštajnih kapaciteta, da bi od 1. jula trebalo da se otvore svi sezonski objekti, kafići i restorani, dok su plaže već otvorene.

"Za prelazak granice neće biti potreban test što će učiniti da veliki broj ljudi odluči da ovo leto provede u Grčkoj", rekao je Seničić. 

Kada je reč o drugim destinacijama, kaže da za sada nema dovoljno informacija o protokolima za prelazak granice i da je u toku anketa svih putnika, kako bi se utvrdio broj zainteresovanih da svoj odmor provedu u inostranstvu. 

"Prema sadašnjim statističkim podacima, oko 30 odsto putnika izjasnilo se da ove godine neće putovati u inostranstvo, dok 70 odsto anketiranih želi da sačeka sa odlukom", rekao je Seničić.

 Sastanku su, piše u saopštenju, prisustvovala 34 predstavnika turističkih agencija iz Vojvodine koji su istakli svoju spremnost za otvaranje letnje sezone kako u inostranstvu tako i u Srbiji.

#Letovanje

#Srbija

#Turizam

#anketa

'