AKTUELNO

JKP "Pogrebne usluge" saopštilo je danas da u subotu, 6. juna, na Zadušnice, od sedam časova do 15.30 neće biti dozvoljen ulazak na beogradska groblja automobilima i pozvalo građane da tokom posete groblju budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike jer su mnogi dotrajali i nestabilni.

U saopštenju JKP "Pogrebne usluge" se navodi da će u subotu kapije za ulaz motornih vozila biti otvorene od 15.30 do 19 časova.Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju je na snazi potpuna zabrana ulaska za automobile na Zadušnice.

U nedelju, 7. juna, biće otvorene kapije za ulaz motornih vozila od sedam do 19 časova, osim na Novom groblju, Zemunskom i Topčiderskom groblju.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane, na najvećim gradskim grobljima Lešću, Orlovači, Novoj Bežaniji, obezbeđena su tri komforna minibus vozila sa klimatizacijom, koja će ih besplatno prevoziti. U slučaju potrebe prevoz će biti obezbeđen i na groblju Zbeg.

Organizovani prevoz će saobraćati u određenim intervalima, u periodu od sedam do 15 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela.

Osim specijalnih minibus vozila, na Zadušnice će posetiocima na usluzi biti i službeni automobili preduzeća bordo boje i sa logotipom JKP "Pogrebne usluge".

Kako se navodi u saopštenju, tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

Posebno skreću pažnju roditeljima sa malom decom da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju prilikom posete groblju. Na groblju je zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica.

Ukoliko posetioci groblja uoče opasnost od pada spomenika treba da o tome obavestite Upravu groblja.

Podsećaju da se o održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju isključivo porodica i srodnici, a vlasnike nestabilnih spomenika pozivaju da se jave Upravi groblja radi dogovora o sanaciji spomenika.

#motorna vozila

#subota

#zadušnice

'