AKTUELNO

Nemiri u SAD pokazuju da je demokratija u toj zemlji pod velikim znakom pitanja, smatraju sagovornici Pinka i ocenjuju da Donald Tramp ovu situaciju mora da smiri, iako postoji mogućnost da je iskoristi za novu pobedu na izborima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je govoreći o situaciji u Americi ocenio da sada na površinu isplivavaju razne stvari. 

- U Americi bukte i rasni sukobi zbog prekomerne upotrebe sile nad Afroamerikancima, to je povod da se otvore neke druge priče... i Hispoanoamerikanci su predmet te pritajene rasističe pretnje belih stanovnika Amerike – naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, to su stvari koje su u vreme velikog progresa Amerike, poslednjih 30 godina stavljene pod tepih i verovalo se da je to društvo usvojilo ne samo osnovne liberalne vrednosti, nego da može sebe da legitimiše i kao multikulturalno društvo. 

- Neredi u SAD u ovom trenutku donose jedan veliki problem, nisu to stvari koje mogu lako da se kontrolišu, čak i da se ovo svede na niz lokalnih incidenata, ostaje gorak ukus u ustima i prizor koji pokazuje da je Američka demokratija pod velikim znakom pitanja – rekao je Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da će neredi u SAD uz korona virus biti sledeća tema kampanje.

- Mislim da je ovo jednim delom i potencirano, time što je pojedine organizacije žele da Tramp ode, određeni politički i finasijski krugovi. Tramp nije omiljeni predsednik i na ovaj način ga guraju ka upotrebi vojske – istakao je Stanković.

Glavna i odgovorna urednica srpske radakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić napominje da je američlko društvo duboko podeljeno.

- Lako bi bilo da je Tramp neomiljen, oni bi ga ili smenili ili sačekali izbore, ali mnogi kažu da Tramp može da iskroisti ove nemire da pobedi na izborima. U svakom slučaju mora ovo da smiri, ali na koji način...Svi koji žele da napakoste Trampu našli su izgovor da izađu na ulice – navela je Milinčić. 

Ona smatra da je društvo u svetu zrelo za neke vrste promena. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao da su prerano usvojene neke vrednosti, koje su poništile stare, pa se svet sada osvešćuje – dodala je Milinčić, napomenuvši da je veliki protivnik vojske.

Kako je ocenila, u Americi lokalne vlasti imaju velike ingerencije i mogle bi da utiču na smirivanje stanja, ali one uglavnom podstiču nemire da bi naštetile Trampu.

#Dejan Vuk Stanković

#Ljubinka Milinčić

'