AKTUELNO

Poverenje u Vladu Republike Srbije je veliko i projekat izgradnje železnice sprovodi se veoma uspešno, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink Mansurbek Sultanov, direktor „RŽD Internešnel“ u Srbiji.

Sultanov je istakao da čitav proces predstavlja objedinjenje puteva i železnica. 

„Sledeći korak zahteva i kontrolu i organizaciju i najbitnije bezbednost i organizaciju troškova“, rekao je Sultanov.

Kako kaže, komisija je odmah otišla u rusku železnicu i bili su zadovoljni. 

„Rezultati moraju da budu spojeni u objedinjen sistem. Novi kredit prolazi sve državne procedure, i očekujemo da budu završene do kraja juna“, rekao je Sultanov.

Prema njegovim rečima, krenuli su već u sve procedure i ua dispečerski centar i u druge radove u okviru novog projekta.

„U nekih 10 dana izlaze ekipe za istraživanje trase. Imamo 1.500 km optičkih kablova koje moraju pažljivo da budu postavljene“, rekao je Sultanov.

Sultanovi je rekao da iako su radili i u toku vanrednog stanja, da im je zdravlje i bezbednost radnika bilo na prvom mestu, kao i da su ispoštovali sve odredbe Vlade Srbije i Rusije.

Foto: TV Pink Printscreen

„Imali smo izolaciju za zaposlene, ko je bio pozitivan, odmah je išao na Sajam. Uspeli smo da sprečimo da se proširi među nama koronavirus i redovnim kontrolama“, rekao je Sultanov.

Kako kaže, jedna cev koja ide u pravcu Budimpešte već je probijena, a danas se dodaje probija i druga cev u suprotnom smeru.

„Ostalo je još samo malo posla na ovoj brzoj prugi, ugovorna obaveza nam je jesen 2021. godine, za završetak čitave brze pruge. Ukupna vrednost projekta je skoro pola milijarde“, rekao je Sultanov.

Ističe da su geolozi imali jako puno posla, kao i da su pronašli jako puno mina i bombi, kao i da su morali da paze na zaštićena područja. 

#Mansurbek Sultanov

'