AKTUELNO

Zvaničnici u Briselu doneli su odluku kojim zemljama će biti dozvoljeno da uđu u EU od prvog jula, a na spisku se nalazi i Srbija.

Postoje dve liste, jedna za one koje će biti prihvaćene i druga za one koji neće.

Lista je već izazvala kontroverzu nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Države - najteže pogođena država širom sveta COVID-19 sa više od 2,4 miliona slučajeva, na poslednjoj listi.

U četvrtak evropski zvaničnici nisu uspeli da donesu odluku o tome kome će zemljama biti zabranjeno ulazak nakon otvaranja spoljnih granica bloka, a diplomata EU je Euronevs-u rekla da zvaničnici "ne mogu postići dogovor" i da će razgovori biti nastavljeni u petak.

Euronevs je od diplomatskih izvora EU dobio potpun nacrt liste zemalja za koje će evropske granice biti otvorene i može potvrditi ono što smo izvestili u sredu da Brazil, Katar, SAD i Rusija zaista nisu na listi odobrenih.

Potpuna lista zemalja čijim će državljanima biti dozvoljen ulazak u Evropu prema nacrtu liste je sljedeća:

Vatikan

Monako

Montenegro

Andora

Srbija

Bosna i Hercegovina

Ukrajina

Albanija

Turska

Kosovo

Demokratska Narodna Republika Koreja

Turkmenistan

Vijetnam

Kina

Tajland

Mjanmar

Mongolija

Japan

Južna Koreja

Georgia

Butan

Libanon

Indonezija

Uzbekistan

Indija

Tadžikistan

Kazahstan

Palau

Novi Zeland

Australija

Dominika

Bahami

Saint Lucia

Urugvaj

Jamajka

Kuba

Gvajana

Paragvaj

Venezuela

Nikaragva

Kostarika

Kanada

Angola

Tunis

Namibija

Uganda

Mozambik

Mauricijus

Zambija

Ruanda

Etiopija

Maroko

Alžir

Egipat

Kada su pre dve nedelje objavljene smernice EU, zvaničnici su rekli da će lista uzeti u obzir stopu zaraze u dotičnim zemljama. Kriterijumi se zasnivaju na epidemiološkim podacima i tada nam je rečeno da je 47 zemalja na listi prihvatljivih zemalja i 54 na listi zabranjenih. Iz našeg izvora u četvrtak u Briselu, njih 54 je na prihvatljivom nacrtu liste, i jasno je da će se ovi brojevi i dalje kretati.

#Srbija

#evropska unija

#koronavirus