AKTUELNO

U cilju bobre protiv epidemije korona virusa, od danas u Beogradu važe nove epidemiološke mere, čija primena je počela u šest sati ujutro.

Za početak, svi korisnici javnog gradskog prevoza biće u obavezi da u autobusima, tramvajima i trolejbusima nose zaštitne maske. Za one koji ne nose maske, predviđene su kazne. Obaveza nošenja maski već postoji u gradovima u Srbiji gde je došlo do naglog skoka obolelih od Kovida-19.

Bez maske se od danas ne može ni u tržne centre, kafiće, restorane, noćne klubove, salone lepote, teretane...Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se juče, posle predstavnika tržnih centara i šoping molova, i sa predstavnicima Udruženja noćnih barova i klubova u Beogradu, a tema sastanka bile su nove mere u cilju suzbijanja zarazne bolesti COVID-19. Usaglašen je beskompromisan stav da zdravlje građana ima apsolutni prioritet i da se sve mere donete u cilju zaštite zdravlja ljudi moraju poštovati, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako saznajemo, narednih sedam dana neće biti kažnjavanja koje će početi ukoliko apeli i ne budu dali rezultate. Do sada je nošenje maski bila preporuka i stvar lične odgovornosti svakog od nas.Članica Kriznog štaba prof. dr Darija Kisić Tepavčević podseća da je osnovno da shvatimo da smo sami sebi kontrolori.- Očekujemo da će se apelovanje i propisivanje mere primenjivati. Inspekcije će priteći u pomoć. Osobe koje ne budu koristile masku trebalo bi da izbegavaju korišćenje javnog prevoza, saznaćemo kakve će biti kazne - rekla je v. d. direktora "Batuta" Verica Jovanović.

Narednih dana očekuje se donošenje novih mera u zavisnosti od epidemiološke situacije, istakla je Jovanovićeva.

#koronavirus

#maske