AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su danas Opštu bolnicu u Novom Pazaru, kako bi se uverili u situaciju u tom gradu u vezi sa epidemijom korona virusa, a dočekao ih je ministar Rasim Ljajić.

Premijerka i Lončar su razgovarali sa direktorom bolnice Mehom Mahmutovićem, nakon čega su se obratili građanima, a tokom obraćanja iz mase su dobacivali i zviždali.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ministar zdravlja Lončar je istakao da u bolnici ima dovoljno i medicinske opreme i zdravstvenih radnika, da se izbore sa rastom pozitivnih na korona virus, a posebno je, u odgovor na dobacivanja iz mase, istakao da "ne znaju šta rade", te da prebacivanjem problema sa zdravstvenog na politički teren neće pomoći u saniranju zdravstvene situacije. Direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović rekao je da je premijerka uvek tu kada je teška situacija kao što je sada, te podsetio da je Pazar prethodnih dana bio u teškoj situaciji, nakon čega su došle kolege iz Kragujevca da pomognu.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Očekujemo još lekara, pozvaćemo i mlade da nam se priključe, lekare i sestre, da pojačamo kadar", rekao je Mahmutović.

Prema spisku opreme koja je upravo stigla u Novi Pazar nalaze se, između ostalog i monitori, ultrazvuk, defibrilatori, EKG aparati, video laringoskop, video bronhoskop, koncentratori kiseonika...

Brnabić: Zaposlićemo lekare i medicinske sestre

Brnabić je u obraćanju nakon predaje pomoći dematovala da opreme nema. Premijerka je najavila da će ovde biti zaposleni novi lekari, kao i medicinske sestre i tehničari.Najavila je i da će biti nabavljena dva ili tri nova sanitetska vozila za bolju vezu između Novog Pazara i Tutina.

Brnabić je juče agenciji Tanjug rekla da Vlada Srbije podršku Opštoj bolnici u Novom Pazaru pruža intenzivno od sredine prošle nedelje, ali da želi da vidi da li je bilo šta dodatno potrebno što može da se uradi za Novi Pazar.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- U poslednjih 48 sati imamo ogromnu količinu lažnih vesti i dezinformacija u vezi sa situacijom vezanom za Novi Pazar, i želimo da odemo tamo i pokažemo šta je prava istina, šta smo sve uradili i šta sve radimo za Novi Pazar. Ne postoji bolji način od toga - rekla je juče predsednica vlade.

U Novom Pazaru situcija je najkritičnija u odnosu na celu Srbiju, a to je i prvi grad koji je prošle nedelje porglasio vanrednu situaciju zbog širenja korona virusa.

"Respiratori rade,verujte u ono što vidite,ne u lažne vesti"

Premijerka Ana Brnabić i ministar zdravjla Zlatibor Lončar rekli su da respiratori u bolnici u Novom Pazaru rade, da je lažna vest da ne rade, a ministar Lončar je pozvao građane da, ako ne žele da veruju njima - da veruju u ono što vide, a ne da nasedaju na lažne vesti. "Respiratori su povezani, rade i leče ljude. Recite ljudima da su te informacije koje su se pojavile da respiratori ne rade - lažna vest", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara. Lončar je potvrdio da su respiratori u funkciji i da su tri pacijenta priključena, kao i da se kod još pet pacijenata respirator koristi za merenje protoka kiseonika. "Sve to može da se proveri", rekao je Lončar. Odgovarajući na pitanje koja se terapija koristi za lečenje korona virusa u Novom Pazaru, Lončar je kazao da je ona ista svuda, i u Beogradu i Novom Sadu, Novom Pazaru i da je reč o terapiji koja se primenjuje i u Evropi. Brnabić je dodala da su oni koji su širili lažne vesti i paniku otežali rad Opšte bolnice u tom gradu. "Postoji jedan krug ljudima kojima je filozofija - što gore, to bolje", rekla je Brnabić. Ona je da povike nezadovoljstva uzvratila da se ne plaši zato što je 20 ljudi došlo da vređa. "Niti smo se uplašili, niti ćemo se uplašiti, zato što radimo svoj posao", rekla je Brnabić i dodala da ga rade zato što vole svoju zemlju i njene građane.

#Ana Brnabić

#Zlatibor Lončar

#koronavirus