AKTUELNO

Devojčica T. B. (13) iz niškog Novog Sela, koju je policija pronašla nakon bega od kuće, 27. juna oko 6 sati ujutru, ponovo je u krugu porodice.

Njen otac Marjan B. kaže da je devojčica umislila da su roditelji protiv njenog upisa u beogradsku Matematičku gimnaziju, pa se sama odlučila da otputuje u prestonicu i polaže prijemni ispit. Ta avantura, međutim, nije joj se isplatila jer nije prošla na prijemnom ispitu.

Nažalost, ona nije položila prijemni. Verovatno je na nju poprilično uticao stres, jer i u svojoj školi važi za odličnu učenicu, koja je iz matematike ispred mnogih odličnih đaka.

Izgubila se

T. B. je otišla na prijemni između 6 i 7 sati ujutru u subotu, 27. juna, a nakon svih provera njen nestanak je prijavljen oko 19 sati uveče istog dana. Brzom reakcijom policija je uspela da je locira u roku od osam sati, a nađena je u autobusu za Ugrinovce, na liniji 603. Sumnja se da se dete izgubilo i da nije znalo gde da siđe, a prethodno je, preko sigurnosnih kamera, otkriveno da je bila u Matematičkoj gimnaziji.

- Sada nam je najvažnije da je ona dobro i da je kod kuće. Razgovarali smo o toj matematičkoj gimnaziji i ona je shvatila da mi nećemo da je pustimo da polaže prijemni. Ja sam spavao tog jutra i da mi je rekla odvezao bih je tamo, jer trud treba ceniti. Ovako je ishitreno uradila nešto, a ni sama nije svesna kakve su posledice mogle da budu - kaže Marjan B.

Hvale je komšije

U Novom Selu za devojčicu svi imaju reči hvale i kažu da se, pored matematike, ističe i u borilačkom sportu tekvondo.

- To je divno dete i porodica je razume, ali ne znam šta se to dogodilo da sama krene na put. Video sam je tog jutra., radio sam po dvorištu, ali nije mi palo na pamet da može da ode od kuće. Ona je, inače, nanizala uspehe u tekvondu. Uporna je i, kad se zainteresuje za nešto, veoma istrajna - priča nam devojčicin komšija.M. Stojanović

OMBUDSMAN Kontrola Centra za socijalni rad

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je, po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija o nestanku maloletnog deteta iz Niša, koje je pronađeno u okolini Beograda, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Sveti Sava” u Nišu.

#prijemni ispit