AKTUELNO

Od 27 zemalja EU, državljani naše zemlje, za sada, mogu slobodno, bez ikakvih uslova, da uđu u njih pet.

Građani Srbije ipak ne mogu da putuju u neke od zemalja Evropske unije, uprkos tome što je Evropska komisija u utorak donela preporuku da se od 1. jula granice otvore za državljane Srbije. Osim nekoliko zemalja, većina članica EU je iskoristila činjenicu da preporuka nije pravno obavezujuća, pa je nije uvažila.

Od 27 zemalja EU, državljani naše zemlje, za sada, mogu slobodno, bez ikakvih uslova, da uđu u Mađarsku, Bugarsku, Češku, Francusku, Holandiju. Srbi u Grčku mogu da uđu, ali jedino sa popunjenim formularom o boravku i specijalnim QR kodom, dok nam je za Hrvatsku potrebna potvrda o rezervaciji smeštaja.

One zemlje koje nisu otvorile granice mahom nisu dale nikakvo zvanično objašnjenje za svoju odluku. Situacija je još skandaloznija ako se ima u vidu da je Srbija ispunila glavni kriterijum na kojem se zasniva preporuka Evropske komisije - da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU".

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Rampa iz Nemačke

U Ambasadi Nemačke nisu krili da ova država nije prihvatila preporuku za svih 14 zemalja sa liste Evropske komisije, već samo za 10, a osim Srbije izostavljeni su Alžir, Maroko i Ruanda.

- Te preporuke nisu pravno obavezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama. Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak će sada biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka. Ograničenje putovanja za srpske državljane važiće i posle 1. jula, sve do donošenja konačne odluke vlade Savezne Republike Nemačke - rečeno je u Ambasadi Nemačke.

Ni Austrija juče nije prihvatila preporuku da otvori svoje granice za državljane Srbije, a slično je postupila i Slovenija.

Ove zemlje se nisu dvoumile

Za razliku od većine članica EU, Češka se ni sekunde nije dvoumila da li da otvori granice za naše državljane.

- U slučaju Srbije mogućnost putovanja je recipročna, dakle bez testova i daljih uslova - rekao je šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

Sličan stav ima i Mađarska, koja je uz Bugarsku među prvima dozvolila ulaz državljanima Srbije.

- Za ulazak državljana Srbije u Mađarsku ne postoje specifični zahtevi. Svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku - izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

Jedina sreća u nesreći je što se ove zabrane od strane brojnih zemalja EU odnose samo na one građane kojima putovanja nisu nužna. Svi državljani Srbije koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu robe.

#Putovanja

#Srbija

#koronavirus