AKTUELNO

U kovid bolnicama u Nišu trenutno je hospitalizovano 90 pacijenata zaraženih koronavirusom, četvoro ih je na respiratorima, a u poslednja 24 sata jedan pacijent je preminuo od posledica zaraze.

Klinički centar Niš trenutno ima tri kovid bolnice – Kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Kliniku za infektivne bolesti i Kliniku za plućne bolesti. Ove tri ustanove mogu da prime ukupno 270 pacijenata, a trenutno se u njima leči 185 ljudi.

Prema rečima zamenika direktora KC Niš dr Gorana Stanojevića, situacija je zabrinjavajuća, ali pod kontrolom, a pripremaju se kapaciteti i za prihvat većeg broja pacijenata. 

- S obzirom na to da je KC Niš referentna ustanova za ceo jugoistok Srbije, spremamo kapacitete za eventualni prijem većeg broja pacijenata – kaže dr Stanojević za Pink. 

Ističe da se nova zgrada KC Niš priprema da prihvati najteže pacijente, odnosno one kojima je potreban tretman respiratorima. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Ne želimo da se iznenadimo, već na vreme pripremamo kapacitete i osluškujemo epidemiološku situaciju. Klinički centar na vreme dočekuje, po potrebi, i povećan i izuzetno povećan broj obolelih – kaže dr Stanojević.

Govoreći o epidemiološkoj slici juga Srbije, kaže da broj obolelih raste, a da je najteže u Vranju, a da je nešto manje alarmantno stanje u Leskovcu, kao i u Surdulici gde je otvorena kovid bolnica. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Pratimo razvoj situacije, oprezni smo i obezbeđujemo sve neophodne kapacitete. Situacija je zabrinjavajuća, ali zasad pod kontrolom – kaže zamenik direktora KC Niš. 

On je apelovao na građane da budu odgovorni, nose masku naročito u zatvorenom prostoru, drže fizičku distancu i redovno peru ruke. 

- Ove tri stvari mogu jako da pomognu i našim građanima, a i zdravstvenim radnicima kako bi imali manje posla – kaže doktor Stanojević.

#Goran Stanojević

#Klinički centar Niš

#Niš