AKTUELNO

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež pozvao je vlade regiona, EU i sve organizacije uključene u proces izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora na bržu izgradnju zajedničkog tržišta, kako bi u teškim vremenima za ekonomiju zajedno podržali kompanije i poslovnoj zajednici olakšali privređivanje.

- Regionalna saradnja, otklanjanje međusobnih barijera za poslovanje i uspostavljanje zajedničkog tržišta regiona danas nam je potrebnije više nego ikada - izjavio je Čadež na onlajn sastanku posvećenom izradi nove Regionalne ekonomske agende za period do 2024.

Zato je važno da, u komunikaciji i uz aktivno učešće poslovne zajednice, zajedno brže i efikasnije radimo na kreiranju mera i sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za naredni period, dodao je Čadež, saopšteno je iz PKS.

Da je to moguće, naglasio je, pokazalo se u proteklim mesecima "kada smo potvrdili da možemo mnogo efikasnije, u realnom vremenu, da reagujemo na potrebe poslovne zajednice, otklanjamo probleme sa kojima se privrednici suočavaju, menjamo propise brzinom kojom ranije nismo mogli ni da zamislimo i sarađujemo uprkos svim razlikama".

"Zajednička regionalna komora Zapadnog Balkana već je uključila biznis zajednicu koju okuplja u izradu novog Višegodišnjeg akcionog plana i privrednici regiona aktivno će učestvovati i pomoći u realizaciji nove regionalne ekonomske agende", najavio je Čadež.

 Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke pripremio je i dostavio predlog konkretnih mera koji bi po mišljenju poslovne zajednice trebalo da obuhvati novi dokument kako bi se brzo otklanjale prepreke u poslovanju unutar regiona, obezbedilo slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala i kreirao zajednički zapadnobalkanski lanac vrednosti.

"Mere koje smo predložili usmerene su na smanjenje troškova i otklanjanje uočenih prepreka za poslovanje i to u najkraćem mogućem roku kako bi privrednici što pre osetili konkretne koristi i ublažili teške posledice zdravstvene krize po poslovanje pojedinačnih kompanija i privrede regiona u celini", istakao je Čadež.

Na listi mera koje predlaže zapadnobalkanska biznis zajednica, između ostalog, jesu međusobno usaglašavanje i priznavanje sanitarnih, fitosanitarnih i veterinarskih sertikata, obezbeđivanje bržeg protoka robe preko graničnih prelaza, međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, kvalifikovanih elektronskih sertifikata, unapređenje finansijskog tržišta baziranog na pravilima EU, kao i zajednička promocija Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije. 

Onlajn sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, odnosno Direktorata za pridruživanje, nacionalni koordinatori vlada iz regiona, Komorskog investicionog foruma, CEFTA i Regionalnog saveta za saradnju.

#Marko Čadež