AKTUELNO

U privremenoj bolnici u Areni nalazi se više od 300 pacijenata, srednje teškog stanja, iz cele Srbije, o kojima brine oko 100 zdravstvenih radnika.

-Danas je 11. dan kako radi privremena bolnica u Areni, u njoj se trenutno nalazi više od 300 pacijenata, a prazno je još oko 120 mesta - rekao je za Tanjug prim. dr Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije, koji rukovodi privremenom bolnicom.

On je naveo da o pacijentima u Areni brine oko 100 zdravstvenih radnika, 40 lekara i 60 medicinskih sestara, i to u prvoj smeni oko 40 zdravstvenih radnika, i po 30 u drugoj i trećoj smeni.

Batnožić je rekao da su u Areni zbrinuti srednje teški pacijenti, ne samo iz Beograda, već iz cele Srbije, dodajući da se očekuje da još oko 20 pacijenata pristigne iz Užica.

-Kroz ovu bolnicu je prošlo preko 300 pacijenata, 65 njih je otpušteno kući, nakon što su pobedili koronu, a oko 35 premešteno u neke zdravstvene ustanove - rekao je Batnožić.

Arena, podseća radi tek 11 dana, a pacijenti se u njoj "zadržavaju" pet do sedam dana u proseku, svakodnevno se rade vizite i pregledi pre otpuštanja pacijenata.

Ova privremena bolnica će u narednom periodu primati i pacijente kojima je potrebna kiseonička potpora, te je u toku uvođenje instalacija neophodnih za distribuciju kiseonika.

-Saopšteno nam je da će za nekoliko dana biti 'provučen' kiseonik, očekujemo da će, do utorka, srede to biti gotovo - rekao je Batnožić.

On je dodao da su u prvom "piku" epidemije u privremenu bolnicu na Sajmu dolazili lakši pacijenti, dok su sada u Areni ozbiljniji, teži pacijenti, da je za 20 odsto njih potreban kiseonik, koji sada primaju iz boca za kiseonik, dok je više od 90 pacijenata na parenteralnoj terapiji.

Kako je rekao, u Areni radi vrhunski lekari, 30 specijalista.

-Svi su izuzetno požrtvovani, i svi smo srećni kada neko izlečen ode kući - rekao je Batnožić.

On je zahvalio Ministarstvu zdravlja na dobroj snabdevenosti, kao i vojnom zdravstvu na pomoći, posebno lekarima sa VMA.

#arena

#lekari