AKTUELNO

Epidemilolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' Darija Kisić Tepavčević izjavila je da bi pad broja obolelih od koronavirusa mogao da se očekuje do kraja sledeće sedmice ako svi nastave da se ponašaju odgovorno i savesno i pridržavaju se obaveznih mera prevencije.

Kisić Tepavčevićeva je za TV Pink kazala da je i dalje visok broj novih potvrđenih slučajeva Kovida 19 i naglasila da je, kada se dođe u fazu visoke transmisije virusa, potrebno određeno vreme da dođe do silaznog toka, jer je sve veći broj potencijalnih prenosilaca infekcije.

 Ona je kazala da se, kada je reč o asimptomatskim slučajevima, procenjuje da ih je između 20 i 40 odsto, kao i da je toliko i onih s blažim formama bolesti.

''Veliki je broj potencijalnih nosilaca infekcije u populaciji i zato su na snazi obavezne mera prevencije, a svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni nosioci infekcije'', rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kako kaže, efekti primene novih obaveznih mera zaštite mogu se očekivati za sedam do 14 dana.

Foto: TV Pink Printscreen

''S obzirom da je većina počela da se pridržava mera, verovatno bi mogli da očekujemo efekte do kraja sledeće nedelje. Međutim, nezahvalno je davati bilo kakva predviđanja jer je virus još uvek nepoznanica za celokupnu stručnu i naučnu javnost'', istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Na konstataciju da je bilo zastoja u laboratorijama u prethodnom periodu i da su kasnili rezultati PCR testova, ona je kazala da su kasnili rezultati briseva uzetih od 6. do 10. jula zbog nedostatka određenih reagenasa. Naglasila je da su sve osobe koje su imale simptome i znakove bolesti sa određenom kliničkom slikom hospitalizovane bez obzira da li je stigao nalaz testa.

''PCR test nije najidealniji, imamo određeni procenat osoba koje imaju sve simptome kovida, ali imaju negativan test. Oni se vode kao tzv. verovatni slučajevi i dobijaju kompletnu terapiju i negu'', kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je osam privatnih laboratorija pokazalo zainteresovanost da radi testiranje na Kovid-19, ali da je neophodno da ispune minimalne standarde za rad sa tako visokoinfektivnim agensom.

''Ti standardi su prosleđeni svim laboratorijama,a uskoro ćemo videti da li ispunjavaju uslove'', rekla je Kisić Tepavčevićeva.

#koronavirus