AKTUELNO

Nove mere podrške koje država planira da sprovede omogući će privredi da diše i prebrodi težak period, budući da niko nije mogao da prepostavi kako će se kriza sa virusom korona razvijati, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je za Tanjug rekao da su nove mere koje se odnose na ispatu 60 odsto minimalca za mikro, mala i srednja preduzeća za dva meseca i odlaganje poreza i doprinosa hitna intervencija države koja zaista reaguje u realnom vremenu, jer će se one, praktično, primenjivati od avgusta.

- To je zaista jedna velika stvar koju privrednici mogu da očekuje i da se oslone, jer su dobili ne malu, nego značajnu podršku države - kaže Čadež.

Naglasio je da će dodatna podrška privredi, posle prvog paketa pomoći za koji kaže da je očuvao kičmu privrede, kompanijama omogućiti da i u narednom periodu održe očuvanu likvidnost i da sačuvaju radna mesta.

Dok, kaže, druge zemlje preciziraju kako će mere podrške izlgedati, mi u Srbiji već imamo mere koje su obimne.

- Isplata minimalca od 60 odsto za mikro, mala i srednja preduzeća samo mesec dana košta državu 300 miliona evra - navodi Čadež.

Smatra da državna pomoć kroz pokrivanje dela minimalnih zarada za jul i avgust, odlaganja poreza, novi moratorijum na kreditne obaveze, subvencije za plate novozaposlenih, uz postojeću kreditnu podršku za likvidnost, dolazi u pravo vreme i važan je korak za srpsku ekonomiju.

Naglasio je značaj dosadašnje podrške za privredu, te naveo da su prvi rezultati najnovije ankete pokazali da je 80 odsto ispitanih privrednika koristilo kredite i otprilike toliko anketiranih rešilo problem likvidnosti na tri do šest meseci, kao i da su iskazali veliko interesovanje da ponovo koriste tu vrstu podrške.

Čadež je poručio da je jako bitno pridržavanje svih zdravstvenih mera zaštite i preporuka lekara i Kriznog štaba jer, dodaje, ekonomska kriza nije odvojena od zdravstene kize.

#Marko Čadez