AKTUELNO

Sigurno ste do sada čuli za superprenosioce korona virusa za koje struka često napominje da su najveća opasnost prilikom širenja zaraze, vrlo je verovatno i da ih srećete svakodnevno, ali ko su zapravo oni?

Superprenosioci imaju mnogo kontakata tokom dana, odlaze na posao, srećete ih u gradskom prevozu, u prodavnici, liftu i izgledaju vam potpuno zdravo. Neki od ljudi koje viđate i jesu zdravi, ali među njima su i superprenosioci – oni koji nemaju simptome, a mogu svakoga da zaraze.

O tome gde se zapravo najčešće stvaraju superprenosioci govorio je i epidemiolog dr Predrag Kon.

Ako nemate simptome, nemate ni razloga da se testirate, ali opet to ne znači da niste superprenosilac i da ne možete vrlo lako da zarazite ljude oko sebe.

- Inkubacija je period između dolaska u kontakt sa virusom do momenta ispoljavanja infekecije. Kod ove infekcije čovek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge. Postoji mogućnost da osoba koja je rezervoar nije pokazivala nikakve znakove i simptome infekcije, osećala se dobro i zdravo. Mogla je da bude ili u inkubacionom periodu, ali je mogla da ima potpuno asimptomaski oblik infekcije, koji i te kako postoji - rekla je ranije dr Darija Kisić Tepavčević.

Kako kaže, postoji začajan procenat osoba, koji nemaju nikakvu simptome, što je poznato u epidemiologiji.

- To možemo da posmatramo sa dva aspekta, jedan je da tu osobu posmatramo kao potencijalnu tempiranu bombu koja nije svesna da u sebi nosi virus i oko sebe nesmetano širi infekciju. Sa druge strane, dobra stvar je da su mnoge osobe kroz taj asimptomatski efekat stekle imunitet i polako grade naš kolektivni imunitet. Bitno je da se naglasi da osobe koja ima minimalne simptome, ili ih uopšte nema, širi infekciju - objasnila je ranije ona.

Ako nemate simptome, a zaraženi ste, u toku dana možete da prenesete virus na veliki broj ljudi. Na primer, idete na posao i imate veliki kolektiv u firmi - ako ne poštujete mere zarazićete nekoga sigurno. Ako posle posla odete sa prijateljima na ručak ili kafu, eto još nekoliko potencijalno novoobolelih. Uveče ste rešili da odigrate partiju basketa sa društvom ispred zgrada, ili da sa prijateljicama organizujete koktel i eto novih pozitivnih slučajeva.

Dakle, svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci virusa. Svi su potencijalno superprenosioci. Zbog svega toga treba da se ponašamo u skladu sa epidemiološkim merama - izbegavanje kontakata, poštovanje socijalne distance i redovno nošenje maske jer jedino odgovornim ponašanjem štitimo ljude oko sebe.

#koronavirus