AKTUELNO

Epidemiolog je izjavio je da se situacija u Srbiji stabilizovala, ali na dosta visokim brojevima, ali se poboljšanje "može naslutiti".

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je situacija sa koronavirusom u Srbiji stabilizovana i da se poboljšanje naslućuje o čemu svedoči i broj obavljenih pregleda u respiratornim centrima i kovid ambulantama.

- U Beogradu se vidi da se pozitivnost PCR-a postepeno spušta, juče je bila oko osam odsto, dok je u prethodnih desetak dana bila između 20 i 30 odsto, a u pojedinim ambulantama ta pozitivnost išla je i do 80 odsto – kaže dr Kon za Pink.

Foto: Tanjug/Dragan Karadarević

Dodaje da se kontrolni pregledi povećavaju, a da je upravo zbog toga procenat pozitivnosti niži.

- U svakom slučaju, sve ovo pokazuje da se virus polako ali sigurno smanjuje u cirkulaciji u Beogradu, što je dobra vest – navodi dr Kon.

Ocenio je da će ovo "zaravnjenje epidemiološke krive" ići sporije jer se "ne može očekivati od maski da epidemiju uspore kao što je bilo sa zatvaranjem za vreme vanrednog stanja".

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjavajući svoju izjavu o Beogradu kao "tempiranoj bombi", ističe da Beograd, u odnosu na ostale gradove, nikada nije imao najveći broj aktivnih slučajeva koronavirusa, što se meri u odnosu na broj stanovnika, pa je po ovom kriterijumu na prvom mestu bio, recimo, Kragujevac.

- Bez obzira, Beograd je ogroman grad sa većom verovatnoćom da se dese incidenti kojima se ponovo može pokrenuti ubrzano prenošenje. Zato je Beograd tokom cele ove situacije, gotovo neprekidno, mesto sa naglim prenošenjem virusa – kaže epidemiolog za Pink.

Kao trenutno najkritičnije mesto izdvaju se Bujanovac i Pčinjski okrug uopšte.

- Međutim, u manjim okruzima se situacija brzo stavlja pod kontrolu, jer je manji broj ljudi i nekontrolisanih kontakata – kaže epidemiolog.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje mogu li se i dalje pratiti kontakti zaraženih, dr Kon kaže da skoro 60 odsto obolelih ne zna gde su se inficirali, a pre svega je ovakva situacija u Beogradu.

- U ovoj fazi je izuzetno važno kontrolisati sprovođenje samoizolacije kontakata i kućne izolacije onih koji su sa blagim simptomima. Mislim da je pominjanje kontrole na svim nivoima urodilo plodom, pa su se oglasile mnoge inspekcijske službe. Ovo je važno kako bi se znalo da kontrola postoji - kaže dr Kon, dodajući da je važno uspostaviti i sistem kontrole koji će uključiti Komunalnu policiju i koja će insistirati na sprovođenju izolacije.

#Predrag Kon

#Srbija

#koronavirus