AKTUELNO

Epidemiološka situacija se generalno u celoj Srbiji stabilizuje ili smiruje sa značajnom tendencijom pada, ali i pored toga nephodno je poštovati sve mere prevencije, istakla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Kao i svakog dana u 15 sati, i danas je održana konferencija za novinare Kriznog štaba na kojoj su iznete najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Kao što je Pink.rs prethodno objavio, u poslednja 24 sata na virus korona testirano je 8.804 osoba, pozitivna je 321, a preminulo je sedam osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 150 osoba.

Komandant Vojne bolnice Karaburma, anesteziolog potpukovnik dr Ivo Udovičić izjavio je da u ovoj ustanovi ima manje pacijenata nego prethodnih dana i da se više njih otpušta, nego što se prima.

Foto: TV Pink Printscreen

Situacija povoljnija, ali nema opuštanja

Epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavičević kaže da novi presek pokazuje da smo na dobrom putu, ali da moramo dati sve od sebe kako bismo epidemiju što pre ugasili. Najviše novoobolelih je pre svega u Beogradu, ali i u Novom Sadu i Šapcu.

- Pad broja obolelih je očigledan, a u pojedinim gradovima se epidemija smiruje, pa tako u Leskovcu imamo samo jednog novoobolelog, u Tutinu nijednog, u Smederevu, Požarvcu i Čačku takođe nemamo nijedan pozitivan slučaj - kaže dr Tepavčević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kliničke slike pacijenata su iste kao i na početku epidemije

Dr Udovičić kaže da su kliničke slike iste kao i na početku epidemije, a da su najugroženiji stariji. U bolnici Karaburma se, kaže, najviše i primaju stariji.

- Na njih treba posebno obratiti pažnju, a mlađu populaciju želim da upozorim da misli na svoje najbliže, na roditelje, bake i deke. Klinička slika i dalje je vrlo teška - navodi dr Udovičić.

Svaki član Kriznog štaba daje svoj maksimalni doprinos u borbi protiv epidemije

Kada je reč o tome ko u Kriznom štabu donosi odluke, dr Kisić Tepavčević kaže da svako daje svoj maksimalni doprinos, sa istim ciljem, bez obzira na formalno-pravni status pojedinaca.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dosad smo gotovo sve odluke donosili jednoglasno i u tom smislu razlike nema - navodi dr Kisić.

Na pitanje da li je Krizni štab donosio direktno odluke, ili su one morale da prvo "prođu" Vladu, dr Kisić kaže da je sve što je doneto, bilo doneto u formi preporuka i prošlo je Vladu.

Novi Pazar grad sa najvećom stopom smrtnosti

Na pitanje o navodnih 275 sahrana u Novom Pazaru, Kisić kaže da je ovo grad sa najvećom stopom mortaliteta, ali da nije upoznata sa tačnim broje ukupne smrtnosti u odnosu na prethodne godine.

- Takva analiza radiće se za sve regione, ali je izvesno da u Novom Pazaru imamo najveću stopu smrtnosti - kaže dr Tepavčević.

Kada je reč o tome ima li Srbija Republičku stručnu komisiju, dr Kisić kaže da ona postoji, da je ona regularna i da radi na suzbijanju zarazne bolesti.

- Ja nisam pravnik, radim svoj posao, kao i moje kolege - rekla je dr Kisić.

#konferencija za novinare

#krizni štab