AKTUELNO

U junu počinje elektronska overa zdravstvenih knjižica.

Overa će prvo početi  za stalne i privremenoo zaposlene i članove njihovih porodica, za penzionere, i nezaposlene koji su korisnici novčane naknade, a zatim po fazama i za sve ostale od ukupno 6.835.789 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije.

To znači da ni poslodavci za svoje zaposlene, a ni penzioneri i ostale kategorije osiguranika koji individualno overvaju zdravstvenu ispravu, neće morati na šaltere.

Ideja pilot-projekta kojim započinje automatska overa zdravstvenih kartica je da se na primeru velikih obveznika, koji imaju zaposlene širom Srbije, realizuje automatska overa zdravstvenih knjižica na osnovu podataka o plaćenim doprinosima iz Poreske uprave, koje Republički fond za zdravstveno osiguranja preuzima od Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Verica Lazić, v.d. direktora RFZO kaže da će se overa obavljati na osnovu podataka koji se nalaze u matičnoj evidenciji RFZO, bez prethodnog obraćanja poslodavaca, ili osiguranika ovom fondu. - U zavisnosti od rezultata pilot-projekta, očekujemo da u oktobru automatska overa postane potpuno funkcionalna - kaže direktorka Lazić.

Tako bi se onda od jeseni većini zdravstveno osiguranih overavale zdravstvene kartice, ali ne i stare papirne zdravstvene knjižice koje su po zakonu već morale da budu zamenjene, ali je rok produžen. Elektronska overa, kažu u RFZO, bar zasad, ne može da se primeni na nezaposlene, osigurane po osnovu bolesti, izbegle i raseljene, na osobe romske naconalnsti, kao ni za poljoprivrednike i samostalnu delatnost, za koje Poreska uprava još ne dostavlja podatke o plaćenim doprinosima i zaduženjima.

RFZO je već počeo sa realizacijom prve faze projekta tako što svim poslodavcima omogućio da mejlom iniciraju zahtev za overu zdravstvenih kartica za zaposlene.

Uvođenjem automatske overe smanjiće se i administrativni troškovi procedura na šalterima koje se sada plaćaju. Iako na prvi pogled deluje kao jednostavni projekat, Verica Lazić kaže da uspostavljanje automatske overe zahteva ispunjenje određenih preduslova, pri čemu je najvažniji uvođenje potpuno novog sistema za matičnu evidenciju i ostvarivanje prava.

#RFZO

#zdravstvene knjižice

'