AKTUELNO

Sukobljavanja među epidemiolozima ne prestaju, te je nakon dr Predraga Kona, na konstatatiju dr Zorana Radovanovića da Srbija treba da traži pomož od Svetske zdravstvene organizacije (SZO), odgovorila i dr Darija Kisić Tepavčević.

Naime, u objavi na Fejsbuku, dr Radovanović je istakao da se krizni štab više puta tokom trajanja pandemije virusa korona odlušio o preporuke SZO, te da je potrebno da se "kao razuman izlaz nameće okretanje SZO, uz molbu da nam pošalje tim eksperata".

- Ne znaju oni mnogo više od nas, ali imaju autoritet i oreol nepristrasnosti, pa bi se njihova reč prihvatila. Takav pristup pokazivao se u prošlosti delotvornim, od suzbijanja pegavca pre mnogo decenija, preko borbe protiv varione 1927, do skorašnjih sličnih poseta. I naši stručnjaci su često putovali po svetu u svojstvu eksperata, pa poziv ne treba shvatiti kao slabost, već kao međunarodnu saradnju - napisao je Radovanović.

Kao dr Kon pre nje, i dr Kisić Tepavčević je, tokom godtovanja u emisiji "Fokus", istakla da je Srbija u stalnom kontaktu sa SZO.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

- Sve odluke koje je donosio i donosi Krizni štab zasnovane su na isključivo epidemiološkim pokazateljima u datom momentu i sve odluke su bile na nivou preporuka. Što se tiče iskaza profesora Radovanovića, prvo se trudite da ne slušate različite iskaze jer se trudite da radite svoj posao. Međutim, kada se to ponavlja ne možete da ne čujete i da vas ne pogodi. Ispada da su ljudi u Kriznom štabu slučajno izabrani i nemaju nikakve kompetencije. Profesor Radovanović zna kompetencije svakog člana Kriznog štaba - rekla je doktorka i dodala da je profesor Radovanović otišao u penziju kao profesor Instituta na kom ona trenutno radi.

Epidemiolozi koji su deo kriznog štaba, ovu priliku iskoristili su i da naglase da je dr Radovanović već tri decenije izvan zdravstvenog sistema.

- On je više od 30 godina van zdravstvenog sistema. Kritikovati je lako. Kritika je dobra ukoliko je produktivna, ali ovakav način iznošenja neistina i poluinformacija je nešto što negativno može da utiče na sve jer unosi jednu vrstu nepoverenja. Kada je reč o pozivu na saradnju sa SZO, to je nešto što se podrazumeva. Imamo kontinuiranu saradnju i edukaciju u oblasti pandemija sa SZO. Mnoge moje kolege i ja poslednjih četiri-pet godina imamo sve njihove diplome kada je reč o spremnosti na reagovanje u pandemijskim situacijama - kaže Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je deo rutinskog posla i aktivnosti biti u svakodnevnom kontaktu sa SZO, te da je Srbija prošle godine bila pozvana u Vašington kao primer dobrog reagovanja i dobre prakse kada je reč o epidemiji malih boginja i dodala da su i prošle nedelje održani sastanci sa direktnim predstavnicima SZO.Kisić Tepavčević kaže da sa kancelarijom SZO u našoj zemlji imamo veoma dobru saradnju, kao i sa šefom kancelarije Ivanušom.

- Kolege iz SZO se uvek trude da nam pomognu u svim segmentima. Na početku epidemije, a pre proglašenja pandemije testovi na koronu nisu postojali, a kada su se pojavili prvi testovi, Srbija ih je dobila kao donaciju - naglašava ona.

Doktorka napominje da na početku epidemije, a pre proglašenja pandemije testovi na koronu nisu postojali a da je Srbija prve testove dobila kao donaciju.

- Na tržištu nisu bili dostupni. Od samog početka uz veliku pomoć SZO imali smo testove i posle kada su bili dostupniji trudili smo se da ih nabavimo koliko možemo - ističe Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je rekla i da se iznova ponavljaju informacije koje nisu zasnovane ni na dokazima niti istini.

- Više puta smo rekli, apsolutno svaki član Kriznog štaba donosio je odluke isključivo bazirane na aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i nismo učestvovali niti mislimo da postoji ikakvo obmanjivanje u vezi sa bilo čim. Od samog početka smo bili u medijima svakodnevno i delili sve informacije a često nismo znali odgovore na pitanja i to otvoreno kažemo. I to smo shvatili kao bitan deo našeg rada. Pokazano je da ove mere spasavaju život i upravo nam to iskustva iz Kine to neprestano pokazuju - objasnila je doktorka.

#koronavirus