AKTUELNO

U Urgentnom centru čekao posetu da bi dobio čašu vode.

Lečili su mog muža na pogrešnom odeljenju. Da nije bilo tako, možda bi danas bio živ, priča za „Blic“ Vesna Korać, udovica komentatora Duška Koraća.

Velikan srpskog sportskog novinarstva preminuo je 4. januara u Urgentnom centru. Srce mu je stalo dva dana pošto se onesvestio u svom stanu.

- Nemoguće je za smrt kriviti njegovo srce. Jedini zdravstveni problem koji je imao bilo je to što je loše spavao. Ljuta sam na lekare jer su ga pogrešno lečili i što nije bio smešten na pravom odeljenju. Kada je pao, imao je moždani udar. Pošto je povredio i kičmu, u Urgentnom centru su ga smestili na ortopediju - priča Vesna koja kaže da je Duško tokom decembra često padao, što je sigurno bila posledica slabijih moždanih udara.

Ipak, kaže, nikome od lekara nije palo na pamet da ga pošalje na pregled glave.

- Povreda kičme nije bila primarna. To je bila posledica moždanog udara. Lečili su posledicu umesto uzroka. Kada sam jedinu doktorku neurologa tamo pitala zašto ga šalju na ortopediju, odbrusila je da se ne mešam u njihov posao. Davali su mu lekove za kičmu, a on je imao epi-napade koje su zanemarili. Da su ga prebacili na neurologiju i uradili magnetnu rezonancu glave, videli bi šta je u pitanju. Onda bi ga pravilno lečili i danas bi možda bio živ - priča Vesna jedva zadržavajući suze.

Koraćeva udovica smatra da je nesreća bila to što je njen muž u Urgentni centar primljen za vikend, u vreme praznika.

- Radio je samo jedan neurolog u smeni - tvrdi Vesna.

Iz Urgentnog centra odgovaraju da imaju dovoljno lekara, ali da će u ponedeljak ipak doneti odluku o sprovođenju unutrašnjeg nadžora zbog smrti Koraća.

- Stvar će biti temeljno ispitana. Ako je neko od lekara napravio grešku, to ćemo utvrditi. Odabraćemo tri lekara koji će izvršiti nadžor - kaže dr Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra.

Duškove kolege ne mire se sa činjenicom da ga više nema.

- Rekao si mi Zbogom, drugarice poslednji put kada smo se videli. Isto si rekao i ostalim kolegama. Niko ti nije verovao. Bio si mi oslonac u privatnom životu. Prvi si mi čestitao rođenje dva sina. Izjedalo te to što će naša deca živeti u nesređenoj zemlji - suznih očiju je rekla Tamara Rakić, sportska novinarka RTS. Kremacija Duška Koraća održana je u subotu na Novom groblju u Beogradu.

Vesna Korać tvrdi da je Duško čekao posetu da bi dobio čašu vode.

- Kada smo došli da ga vidimo u nedelju, bio je toliko žedan da je jedva dočekao da mu donesemo vode. Nisu mu nudili da pije, a nije ni jeo, jer, kažu lekari, nije hteo. To je izgleda bilo dovoljno da odustanu i ostave ga gladnog. Mog muža nema i neću da idem okolo da se žalim i da tužakam. Krivim najviše sebe što nismo ranije reagovali - kaže Vesna.

Autor: D. Jovanović

'