AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti saopštena konačna odluka o narednoj školskoj godini, ali da su najbliži tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama.

Brnabić je rekla da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će u ponedeljak biti održan finalni sastanak, koju će Krizni štab u utorak usvojiti.

- Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama - rekla je Brnabić.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog zbog autonomije univerzteta. 

- Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć I sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na faulktetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija. Koliko tu sami fakulteti rade je do autonomije univerziteta - objasnila je ona.

Broj hospitalizovanih opada već 11 dana

- Ohrabruje pad broja zaraženih, mada je on i dalje visok, ali još više ohrabruje broj hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada, a već u poslednjih nekoliko dana imamo više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih - izjavila je Brnabić.

- Pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate. I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna - rekla je Brnabićeva.

Ona je rekla da država radi svakodnevno na tome da Srbija bude jedna od prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu, te da se pregovare s raznim kompanijama i partnerima.

- Pregovaramo s nekoliko partnera, ali ne bih dalje o tome. Ali, mogu da garantujem da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će dobti vakcinu, koja će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbedna. Sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja već danas gledaju stručnjaci - rekla je Brnabićeva.

Foto: Tanjug AP/Ted S. Warren, Pink.rs

Dodala je da ako dođe do opuštanja, postoji mogućnost i verovatnoća da ponovo dođe do zaražavanja velikog broja ljudi. 

Na pitane da li "preti" policijski čas, premijerka je rekla da je jako daleko od toga, jer ako se svi pridržavaju mera koje su na snazi, stvari mogu da se drže pod kontrolom.

- Očekujemo da dodatno pada broj obolelih i hospitalizovanih, da se bolnice vraćaju u nonkovid režim. Pripremamo se za jesen i zimu. Daleko smo od restriktivnih mera, ali ove koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, moraćemo i dalje da držimo distancu i nosimo masku - rekla je premijerka.

#Ana Brnabić

#COVID-19

#Epidemija

#Srbija

#koronavirus

#škola