AKTUELNO

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da sa Vojskom Srbije veoma posvećeno radi na čuvanju i vrednovanju tradicije i uspomena na ljude i događaje iz naše slavne istorije kako ne bi dopustili drugima da pišu našu istoriju.

Povodom obeležavanja godišnjice odbrane od NATO agresije, a da bi se sačuvala istina od zaborava, za primer svim budućim generacijama, u koprodukciji Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije snimljeni su i prikazani dokumentarno-igrani filmovi o bitkama na Košarama i Paštriku tokom 1999. godine.

"Posle 20 godina ćutanja snimljeni su filmovi koji su heroje otrgli od zaborava, a kinematografska ostvarenja su način da se svim tim ljudima još jednom kaže hvala", navodi se u saopštenju.

Filmom ''Ratne priče sa Košara'' obeleženo je 20 godina od početka te bitke, dok su ''Ratne priče sa Paštrika'' svedočanstvo o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine na Paštriku 1999. godine.

"Oba filma, autorke Slađane Zarić, prikazana su na Prvom programu Radio-televizije Srbije te je višemilionski auditorijum imao priliku da upozna zaboravljene junake i iz njihovog ugla sazna kako su izgledale te bitke, bitke za život, za otadžbinu", saopštilo je Ministarstvo.

Uprava za odnose sa javnošću i Vojnofilmski centar ''Zastava film'', povodom 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, realizovali su filmsku trilogiju „NATO agresija na SRJ ... na mir'', ili ''Kosmetska trilogija''.

Filmovi ''Povod'', ''Humane bombe'' i ''Tri tačke na mir'' su svedočanstvo o ključnim događajima u periodu neposredno pre, za vreme i posle NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Posle mnogo godina nepravde prema komandantima i učesnici''Ratnik'' u kojoj su upravo oni dali viđenje tih događaja.

Prve četiri knjige edicije su ratni dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije general-pukovnika Nebojše Pavkovića ''Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela''.

Na više od 2.000 strana general Pavković hronološki, argumentovano i dokumentovano, iz dana u dan opisuje ono što se događalo 1999. godine u zoni odbrane Treće armije.

Petu knjigu edicije ''Prištinski korpus 1998-1999 - svedočenja ratnih komandanata'' čine sećanja komandanta Prištinskog korpusa general-pukovnika Vladimira Lazarevića i komandanata brigada i samostalnih bataljona u sastavu korpusa na ratnu 1999. na Kosovu i Metohiji.

Šesta i sedma knjiga edicije "Ratnik", ''Bitka na Košarama'' i ''Bitka za Paštrik'', donose sećanja učesnika borbi na Košarama i Paštriku tokom agresije NATO 1999. godine, na prvoj liniji odbrane, pred pokušajima kopnene invazije neprijatelja na Kosovo i Metohiju, na granici Albanije i Savezne Republike Jugoslavije.

Knjiga ''Skok na Slatinu - ruski bataljon na Kosovu i Metohiji'', svedočenje iz perioda pred kraj agresije, opisuje usiljeni marš bataljona Vazdušnodesantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije koji su u najstrožoj tajnosti, oklopnim transporterima, prešli 620 kilometara iz Bosne do Kosova i Metohije i stigli na aerodrom Slatina pre snaga NATO-a.

"Edicija ''Ratnik'' objavljena je s ciljem da sačuva iskustvo naših ratnih komandanata tokom NATO agresije 1999. godine - kao prilog kulturi sećanja. O značaju edicije ''Ratnik'' govori i podatak da je za tri dana Sajma knjiga 2018. godine rasprodat prvi tiraž", saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi povodom 20 godina od odbrane od ''NATO agresije otvore''.

Izložba autora Dušana Jovovića je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, i na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije.

"Ova jedinstvena izložba nezaobilazni je deo posete stranih državnika i delegacija Republici Srbiji, kao i domaće javnosti i brojnih građana", navodi Ministarstvo.

Snažne utiske posle posete izložbi zabeležili su ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine general Džang Jousja.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da neguju sećanja i da podsećaju na patnju i razaranja naroda na ovim prostorima tokom 1999. godine. Zahvaljujući tome što su brojnim aktivnostima sačuvali od zaborava 78 dana odbrane zemlje tokom NATO agresije, danas se o poginulim pripadnicima vojske, policije, civilima i nažalost velikom broju poginule dece, mnogo više priča i zna nego ranije", navodi se u saopštenju.

#Vojska Srbije