AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se dva meseca radilo na pripremanju nastave za novu školsku godinu i da zato nisu izlazili u javnost, već da su gledali kako se kreće situacija sa epidemijom.

- Kada je rastao broj obolelih onda smo znali da moramo da se opredelimo na jedan model, a to je učenje na daljinu, koji smo imali u prole'nom piku - rekao je Šarčević za Pink, dodajući da su tada i nastavili snimanja.

- Snimaju se svi sadržaji, kako za osnovnu školu, tako i sadržaji za srednje škole naročito za gimnazije i opšteobrazovne predmete svih srednjih stručnih škola, kao i određeni najbitniji stručni predmeti u stručnom i dualnom obrazovanju - rekao je Šarčević.

Najzad smo došli do toga, kako kaže, da se taj drugi pik smiruje i da postoje neki zadaci koji ne mogu da se reše na drugi način, kao što su bezbednost i briga o deci mlađeg uzrasta, jer ta deca ne mogu da budu sama kod kuće.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onda je sasvim logično da je škola to mesto, ali ona mora da zadovolji standarde koje epidemilozi traže - naglasio je ministar prosvete, dodajući da je predlagan scenario koji se uklapao u standarde epidemiloga.

Naglašava i da za nastavu u školi fokus će biti na učenicima nižih razreda i oni će nastavu pohađati u prepodnebvnim satima.

- Tokom časova moraju se poštovati mere distance i za svakog učenika mora se obezbediti prostor od četiri kvadratna metra. To znači da će većina odeljenja morati da se deli i da u učionici neće biti više od 15 učenika - rekao je ministar.

Foto: TV Pink Printscreen

Za 542 škole od 1.192 postojećih u Srbiji neće biti potrebe da se odeljenja dele, jer nemju više od 15 učenika. To su seoske škole, škole manjina, škole na KiM, dodaje on.

- Ukoliko, zbog straha od virusa korona, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, rekao je Šarčević, dodajući da će u dogovoru sa razrednim starešinom deca isključivo pratiti nastavu na daljinu

- Roditelji koji u septembru ne žele decu da šalju u školu, što je potpuno legitimno, neće to morati da pravdaju - naveo je ministar, dodajući da je dolazak u školu taj da odgovaraju u nekim dogovorenim terminima i u prostorijama koje su obezbeđene za to, kao što će biti obezbeđene prostorije za neku situaciju kada se otkrije da je neko pozitivan od dece i od zaposlenih.

#Mladen Šarčević

#Učenici

#Školska godina