AKTUELNO

Na današnji dan kralj Srbije Petar I Karađorđević položio je kamen temeljac za zdanje Narodne skupštine u Beogradu

55. p.n.e. - Rimski konzul Gaj Julije Cezar otpočeo jeinvaziju Britanskog ostrva sa 10.000 vojnika Sedme i Desetelegije.

1576 - Umro je italijanski slikar Ticijan Večeli, jedanod najvećih majstora renesanse. Imao je izrazit smisao začulnost, lepotu ljudskog tela i toplinu boja. Dela: kompozicijeiz antičke mitologije "Bahanal", "Jupiter i Antiopa", "Venera",slike inspirisane religijom "Vaznesenje Bogorodičino", "PolaganjeHristovo u grob", mnogobrojne "Bogorodice", portreti "Karlo V nakonju", "Čovek s plavim očima", "La Bela", "Papa Pavle III".

1635 - Umro je španski pisac Feliks Lope de Vega Karpio,najznačajniji španski dramski pisac, koji je prema predanjunapisao više od 1.800 komedija i drama, od kojih je sačuvano iutvrđeno da su njegove oko 500, nekoliko hiljada stihova, višeromana, hronika i istorijskih zapisa. Njegova dela sjajan su prikazdruštvene klime Španije kraja 16. i početka 17. veka. Dela:komedije i drame "Peribanjes", "Kazna bez osvete", "Seviljskazvezda", "Madridski čelik", "Cveće Don Huana", "Nagrada za dobrogovorništvo", "Preko mosta", "Dovitljiva devojka", "Baštovanovpas", "Budalasta vlastelinka", "Fuente Ovehuna", roman "Doroteja",epske, didaktičke, religiozne i mitološke pesme, burleske, ode,poslanice, soneti, balade.

1664 - Umro je španski slikar Francisko de Surbaran,jedan od najznačajnijih umetnika 17. veka, koji je snažnim,gotovo brutalnim realističkim postupkom obrađivao religijske teme.Slikajući u baroknom maniru koristio je oštar kontrast svetlostii tame s ciljem postizanja dramatskog izraza.

1770 - Rođen je nemački filozof Georg Vilhelm FridrihHegel, najistaknutiji predstavnik klasične nemačke idealističkefilozofije. Njegov rad sinteza je nemačke filozofske misli. Tvoracje sistema apsolutnog idealizma. Dela: "Fenomenologija duha","Filozofija istorije", "Nauka logike", "Estetika", "Filozofijareligije", "Enciklopedija filozofskih nauka", "Filozofskapropedevtika", "Osnovne crte filozofije prava ili prirodno pravoi nauka o državi u osnovnim konturama".

1789 - Skupština Francuske usvojila je Deklaraciju opravima čoveka i građanina, inspirisana sličnom američkomdeklaracijom.

1813 - Francuski car Napoleon I porazio je kod Drezdena sa130.000 vojnika udružene austrijske, ruske i pruske snage u jačiniod 200.000 ljudi.

1828 - Urugvaj je zvanično postao nezavisna država naosnovu mirovnog ugovora sklopljenog u Rio de Žaneiru posleokončanja rata između Brazila i Argentine.

1866 - Na skupštini 16 studentskih, đačkih i pevačkihdruštava iz Vojvodine i tadašnje Srbije i istaknutih političkihi javnih radnika iz gotovo svih srpskih zemalja, u Novom Sadu jeosnovana Ujedinjena omladina srpska. Organizacija stvorena radiprosvetnog, kulturnog i naučnog uzdizanja srpskog naroda. Delovalaje u Srbiji i drugim srpskim krajevima kao i pod vlašću Austrijei Turske. Rad Ujedinjene omladine srpske obustavljen je 1872.

1871 - Rođen je američki pisac Teodor Drajzer,beskompromisan kritičar američkog društva. Njegov prvi roman"Sestra Kari" zabranjen je 1900, pa je potom desetak godina bioprinuđen da se izdržava pisanjem za ilustrovane, zabavne i modnelistove. Smatrao je da spasenje sveta leži u socijalizmu i predkraj života postao je član Komunističke partije SAD. Ostaladela: romani "Dženi Gerhard", "Finansijer", "Titan", "Stoik","Genije", "Američka tragedija", "Tragična Amerika", "Vredi liAmerika da se spase".

1878 - Rođen je ruski baron Petar Nikolajevič Vrangel,jedan od najistaknutijih belogardejskih generala, koji se posleOktobarske revolucije borio u Ukrajini protiv sovjetske vlasti.Posle poraza u novembru 1920, kada je Crvena armija zauzelautvrđenje na Perekopu, sa ostatkom snaga napustio je Rusiju ikao izbeglica našao je utočište u Kraljevini Srba, Hrvata iSlovenaca, kao i desetine hiljade drugih belogardejaca. Poslesmrti 1928. sahranjen je, po sopstvenoj želji, u ruskojcrkvi u Beogradu, iako je umro u Briselu.

1883 - Počela je trodnevna erupcija vulkana Krakatau naistoimenom indonežanskom, tada Holandska Istočna Indija, ostrvuizmeđu Jave i Sumatre u kojoj je dve trećine ostrva odletelo uvazduh. U erupciji koja se čula na udaljenosti od 5.000 kilometarai pod ogromnim talasima na zapadu Jave, poginulo je 36.000 ljudi.

1884 - Rođen je američki filmski producent SemjuelGoldvin, jedan od pionira filmske industrije. Osnovao je 1923.filmsku kompaniju "Semjuel Goldvin Prodakšns", koja se 1924.udružila sa još dve filmske kuće u kompaniju"Metro-Goldvin-Majer", ali je potom ponovo postao samostalniproducent. Filmovi: "Stela Dalas", "Tamni anđeo", "Chorsokak","Zapadnjak", "Male lisice", "Najbolje godine našeg žvota","Tajni život Voltera Mitija", "Momci i devojke", "Porgi i Bes".

1890 - Rođen je američki slikar, fotograf i filmskirežiser Emanuel Radinski, poznat kao Men Rej, koji je 1915. safrancuskim vajarom i slikarom Marselom Dišanom osnovao dadaizam.Režirao je niz avangardnih filmova u nadrealističkom maniru,koji se odlikuju izuzetno inventivnom fotografijom, uključujućifilmove "Povratak razumu", "Emak Bakia", "Morska zvezda".

1907 - Kralj Srbije Petar I Karađorđević položio je kamen temeljac za zdanje Narodne skupštine u Beogradu. Gradnjaje okončana posle 30 godina. Prvo zasedanje Skupštine KraljevineJugoslavije u njoj održano je 20. oktobra 1936. Na konkursuraspisanom 1901. pobedio je projekat arhitekte Jovana Ilkića,a završni radovi i unutrašnja arhitektura izvedeni su podnadžorom njegovog sina Pavla.

1908 - Rođen je američki državnik Lindon Džonson,upamćen po tome što je kao predsednik SAD Amerikance gurnuodublje u vijetnamsku ratnu avanturu, okončanu 1975.ponižavajućim porazom. Bio je potpredsednik od 1960. u vrememandata Džona Kenedija. Kada je Kenedi ubijen u Dalasu 1963.postao je predsednik, što je ostao do 1969, pošto je na izborima1964. kao kandidat demokratske stranke pobedio republikancaBarija Goldvotera.

1916 - Umro je srpski pisac Petar Kočić, jedan odnajistaknutijih u srpskom realizmu, nacionalni borac protivaustrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Po povratku sastudija slavistike u Beču i službovanja u Srbiji bio je dugobez posla, osuđivan je i tamnovao je u Banja Luci i Tuzli.U Banja Luci je pokrenuo list "Otadžbina" koji je čestozabranjivan. Opisivao je svoj planinski zavičaj i sudbinemalih ljudi, a u satirama je oštro kritikovao prilike u Bosnipod austrougarskom. Dela: satire "Jazavac pred sudom","Sudanija", zbirke pripovedaka "S planine i ispod planine","Jauci sa Zmijanja".

1916 - Italija je u Prvom svetskom ratu objavila ratNemačkoj a Rumunija Austro-Ugarskoj.

1929 - Rođen je američki pisac Ajra Levin, autorčuvenog romana "Rozmarina beba". Levin je bio pisac trilerai horor priča a pisao je i za televiziju i za Brodvej.Na osnovu njegovih knjiga snimljeno je više filmova kaošto su "Rozmarina beba" sa Miom Farou, "Momci iz Brazila"sa Gregorijem Pekom i Lorensom Olivijeom i "Sliver" sa ŠeronStoun i Tomom Berindžerom u glavnim ulogama.

1936 - Postignut je sporazum o okončanju britanskogvojnog prisustva u Egiptu, izuzev zone Sueckog kanala u kojojsu ostale trupe Velike Britanije. Egipat je ranije formalno biosastavni deo Turske, što je okončano Prvim svetskim ratom.Zvanično je postao nezavisan 1922. ali je britanski uticajbio sveprisutan.

1946 - Francuska i Laos zaključili su sporazum kojim jeLaos postao kraljevina pod francuskom dominacijom, u sastavuFrancuske Indokine, ali sa značajnim posebnostima.

1960 - Umro je je srpski pisac Sima Pandurović, jedanod osnivača srpske moderne. Filozofski fakultet završio je uBeogradu, bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu,uređivao je više časopisa, od kojih je najznačajniji "Misao"koji je sam i objavljivao. Kritika je oštro reagovala na njegovuprvu zbirku pesama "Posmrtne počasti", prožetu pesimizmom.Kasniji stihovi misaono su složeniji, ali i u njima preovladavarezignacija. Ispevao je i niz rodoljubivih pesama. Prevodio jesa francuskog i engleskog, između ostalog i Šekspira. Svojimsveukupnim radom ostavio je veliki trag u srpskoj kulturi. Ostaladela: zbirke pesama "Dani i noći", "Okovani slogovi", "Stihovi","Pesme", knjige eseja "Razgovor o književnosti", "Ogledi izestetike".

1975 - U zatočeništvu je ubijen zbačeni car (negus)Etiopije Haile Selasije I, koji je 1928, posle smrti Menelika II,imenovan za regenta, a za cara krunisan 1930. Iz zemlje je izbegao1936. nakon okupacije njegove zemlje od strane fašističke Italije.Vratio se 1941. na čelu oslobodilačkih jedinica, i vladao je do1974, kada su ga zbacili prokomunistički oficiri, koji su poslenjegove smrti izdali saopštenje da je bivši monarh umro prirodnomsmrću. Stari vladar je uživao izvesnu popularnost, kao simboluspešne borbe za slobodu. Iza prevrata najverovatnije je stajalaistočnonemačka tajna služba "Štazi".

1990 - SAD su proterale 36 od 55 članova osoblja ambasadeIraka u Vašingtonu.

1991 - Umro je patrijarh srpski, arhiepiskop pećki imitropolit beogradsko-karlovački German (svetovno ime HranislavDjorić). Zamonašio se 1951. u Studenici, prethodno je biosveštenik. Bogoslovski fakultet studirao je u Beogradu, a prava uParizu. Posle smrti patrijarha Vikentija, 1958. izabran je zapatrijarha Srpske pravoslavne crkve. Vodio je Srpsku pravoslavnucrkvu neobično vešto i mudro. Pošto je teško oboleo,2. decembra 1990. za patrijarha srpskog izabran je Pavle,dotadašnji episkop raško-prizrenski.

1991 - Moldavija je proglasila nezavisnost od SovjetskogSaveza.

1992 - U Londonu je završena dvodnevna međunarodnakonferencija o bivšoj Jugoslaviji, na kojoj su predstavnici Srbau Bosni i Hercegovini prihvatili da pod kontrolu Ujedinjenih nacijastave teško naoružanje i načelno su prihvatili da se povuku sadela teritorije BiH koji su kontrolisali.

1995 - Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacijapotpisali su u Kairu sporazum o proširenju palestinske autonomije,do tada predviđene samo za oblast Gaza, i na Zapadnu obalu.

2000 - Izgoreo je jedan od simbola ruske prestonice,najviši objekat u Evropi sagrađen ljudskom rukom, televizijskitoranj Ostankino, zdanje više od 500 metara, sagrađeno 1967. premaplanovima arhitekte Nikolaja Nikitina. Požar je usmrtio troje ljudii izazvao prekid televizijskog programa širom Rusije.

2002 - Japanski sud prvi put je potvrdio da je Japankoristio sredstva za vođenje biološkog rata u Kini tokom Drugogsvetskog rata, što japanska vlada nikada nije zvanično priznala.

2003 - Mars je prošao pored Zemlje na udaljenosti od 55,76miliona kilometara, najbliže od Kamenog doba.

2009 - Umro je Sergej Mihalkov, ruski pisac, akademik.Najpoznatiji kao klasik ruske dečje književnosti, autor je iteksta himne negdašnjeg Sovjetskog Saveza kao i himne Rusije.Književnik izuzetnog ugleda, kao literata pojavio se poznihtridesetih. U više navrata bio je deputat Vrhovnog sovjeta i Ruskerepublike, predsednik Saveza pisaca. Veliku popularnost imale sui njegove basne iz svakodnevice, njih oko 250. Dobitnik jenajviših ruskih, i prethodno sovjetskih, priznanja. Njegove knjigeštampane su na više jezika u tiražu većem od čak 400 milionaprimeraka.

#Vremeplov