AKTUELNO

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je da veliki broj građana u Srbiji strada u saobraćajnim nezgodama upravo zato što ne poštuju mere zaštite u saobraćaju.

- Jako je važno da imate pojas kada ste na prednjem sedištu, ali je takođe bitno da koristite pojas i kada sedite na zadnjem sedištu - kaže on.

Okanović je ukazao kako je mnoge ljude, prema njegovm rečima, blam da vežu pojas na zadnjem sedištu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi treba da shvate da će, ako nisu vezali pojas, u sudaru pri brzini od 50 kilometara na sat izdržati pritisak kao da padaju sa četvrtog sprata - rekao je Okanović i dodao kako to u najvećem broju slučajeva uzrokuje sigurnu smrt.

Okanović je rekao da je zabrinjavajuće što je troje dece poginulo u vozilu kojim su upravljali pijani roditelji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedno od novih rešenja koje sa sobom nosi novi Zakon o saobraćaju, za koji se nadam da će biti usvojen, jeste da će se svaku put, kada roditelj učini težak prekršaj u prisustvu deteta o tome bude obavešten Centar za socijalni rad. Mi moramo da zaštitimo decu i da uradimo sve što je u njihovom interesu.

Mladen Mijatović, autor i voditelj emisijie ''Crna hronika'', ukazao je na to da je glavni uzrok saobraćajnih nezgoda bezobrazluk i bahato ponašanje pojedinih učesnika u saobraćaju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vožnja pod dejstvom alkohola je izuzetno opasna, a posledice po sve učesnike su stravične - rekao je Mijatović.

- Onaj ko veže pojas na prednjem sedištu, u slučaju saonbraćajne nesreće ima za 40 do 50 odsto veću šansu da preživi od one osobe koja nije vezala pojas, a na zadnjem sedištu sa vezanim pojasom verovatnoća ze bezbedno preživljavanje kreće se od 5 do 75 - dodao je on.

#Damir Okanović

#Mladen Mijatović

#Novo jutro

#Saobraćaj