AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon je naveo da je teško da ćemo uopšte stići do nule, kada je reč o broju novozaraženih, i do prekida prvog talasa.

Smatra da će biti povećanja brojeva posle određeng popuštanja mera, ali naglašava da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

Ističe da su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a samim tim indirektno i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Kon je upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance, i da je jasno da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo. Kako navodi, ako se to ne poštuje, opet hrlimo ka ponovnom širenju virusa, a to jedva uspevamo da spustimo posle mesec dana.

"Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo", rekao je Kon za Javni servis i dodao: "Apelujem na organe kontrole da rade svoj posao sada više nego ikad".

Dodaje da i ako neko hoće da obleži venčanje, može to da uradi sa brojem do 30 ljudi, ali navodi da mora da se odloži veselje jer je situacija takva.

Kon je napomenuo da su juče na Kriznom štabu odbijeni svi zahtevi i da se spinuje da je reč o naglom popuštanju mera. Ponavlja da noćni klubovi ni u kom slučaju ne bi smeli da rade.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Kon je rekao da bi svako trebalo da bude svestan, ako dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa, da ugrožava sebe i okolinu.

Podseća i da je na snazi preporuka da deca koja dolaze iz takvih zemalja u periodu od deset dana pohađaju onlajn nastavu. Od zemalja u okruženju, to su Hrvatska, Crna Gora i BiH, pojasnio je Kon.

#Predrag Kon

#Upozorenje

#koronavirus